Uppdaterad 31 oktober 2023
Skriv ut

Kollektiv Sorg visar uppmärksammad utställning i Upplands-Bro

I samarbete med Upplands-Bro kommun visar den ideella organisationen Kollektiv Sorg den uppmärksammade utställningen ”När ska vi få leva och inte bara överleva?” i Kungsängen och Bro. Utställningen invigs av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) torsdagen den 2 november klockan 17 i Kungsängens konsthall.

Utställningen är en reaktion på det väpnade våld som präglar Sverige. Den är curerad av konstnären Mini Davarasl som tillsammans med poeten Alexander Zadruzny synliggör och humaniserar de människor som lever mitt i det dödliga våldets konsekvenser. Utställningen baseras på åtta unika historier som skildrar en verklighet som många kan känna igen sig i.

Genom fotografen Nadine Flatts ögon gestaltas sorgen och dess olika skepnader. Syftet är att skapa en plats för förståelse och lärdom, men också möjliggöra en vidare sorgbearbetning och bana väg för en framtidstro där unga ges chansen att börja leva och inte bara överleva.

Utställningen i Upplands-Bro är ett utdrag ur en större utställning som hölls i Botkyrka konsthall under 8 oktober 2022 – 4 februari 2023.

– Eftersom Upplands-Bro kommun också har valt att synliggöra det dödliga våldet under hela november, är detta en passande tidpunkt för vår organisation att dela med sig av vår kunskap och leda facklan framåt i det våldspreventiva arbetet, med fokus på sorgbearbetningen, säger Alexander Zadruzny från Kollektiv Sorg.

Utställning och workshop

I Kungsängen

Utställningen invigs 2 november kl 17 i Konsthallen i Kungsängen och går sedan att se 2 - 11 november. Samma öppettider som biblioteket.

I Bro

Utställningen visas i fritidsgården Bro:ns gamla lokaler i Bro centrum den 17 - 30 november.

Workshop i Bro

Som en del av utställningen i Bro bjuder Kollektiv Sorg och Collective Talks i samarbete med Upplands-Bro kommun in till ”Paint N Talk”, en kväll med panelsamtal, poesiframträdanden, mat och målande för att prata om hur det är att växa upp i Bro. Evenemanget genomförs den 18 november klockan 18 - 21 och är kostnadsfritt. Mer information kommer inom kort.

Om Kollektiv Sorg

Kampanj genom Amnesty

Kollektiv Sorg är ett oberoende nätverk som samlar unga människorättsaktivister och konstnärer vilka engagerar sig i frågor som rör gatuvåld och skjutningar. Initiativet grundades som en fristående kampanj, genom Amnestys globala projekt Digital Disruptors. Genom konst, poesi och personliga berättelser kan man humanisera människoliv som påverkas av våldet, samt belysa tragedin med mängden unga som dör.

Är du nöjd med informationen på sidan?