Uppdaterad 26 september 2023
Skriv ut

Kulturministern besökte Upplands-Bro och utställningen ”Rädd eller beredd”

Under beredskapsveckans andra dag visades utställningen ”Rädd eller beredd” på Upplands-Brogymnasiet. Utställningen besöktes av kulturminister Parisa Liljestrand.

Kollagebild med minister Parisa Liljestrand och elever som tittar på utställningen

Elever på Upplands-Brogymnasiet fick träffa kulturminister Parisa Liljestrand och uppleva den interaktiva utställningen ”Rädd eller beredd”. I utställningen får elever upplevelsen av en samhällskris och lär sig hur man kan hantera den så bra som möjligt.

"Rädd eller beredd" är en vandringsutställning om att vi alla behövs i samhällets beredskap för kriser och krig. Utställningen är interaktiv och upplevelsebaserad i form av en flyttbar container. Statens försvarshistoriska museer (SFHM), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Riksantikvarieämbetet (RAÄ) har tillsammans producerat utställningen.

Ministern påpekade att hon har en god krisberedskapsmedvetenhet men tycker att det är viktigt med påminnelser och reflektioner som utställningen ger.

– Ungdomar växer upp i en tid av både osäkerhet och möjlighet. Att vara förberedd är inte bara en nödvändighet, det är vår plikt. Utställningen visar vikten av en gemensam vilja att stärka banden mellan oss och på så sätt bli bättre beredda. Ungdomars engagemang och innovation är avgörande för framtiden, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Beredskapsveckans tema är att öva. Det är en vecka full av värdefulla insikter och engagemang som kommer att stärka vårt samhälles förmåga att möta utmaningar. Jag är mycket glad över att få öka elevernas beredskapsförmåga genom den här fina utställningen, säger Ida Texell, kommundirektör Upplands-Bro kommun.

Under hela veckan övar kommunens invånare och medarbetare inför eventuella kriser. En oförutsedd kris inträffade under förmiddagen då det blev strömavbrott i området där gymnasiet ligger. Inom en halvtimme var ett reservkraftverk levererat, men turligt nog behövde det inte användas då elen kom tillbaka strax innan utställningen öppnade.

Är du nöjd med informationen på sidan?