Uppdaterad 25 september 2023
Skriv ut

Välbesökt äldremässa i Kungsängen

Den 21 september gick premiären av Äldremässan i Kungsängen av stapeln. Ett hundratal besökare samtalade och ställde frågor till utställarna, och följde scenprogrammet på stora scenen där även internationella Alzheimerdagen uppmärksammades.

Kollage med personer.

Övre: Mirjam Brocknäs, t f äldre- och omsorgschef berättade om kommunens dansprojekt för personer med kognitiv sjukdom. Lars Frölander, fritidskonsulent och OS-medaljör i simning delade ut pris till finalisterna i Seniorkampen. Vann gjorde Glada gänget, där två av tre medlemmar var på plats, Marianne Israelsson och Jutta Irmsell.
Nedre: Dagens moderator Elisabeth Lauritzen från FOU nu tillsammans med socialchef Mitra Ghannad. Bland utställarna på mässan fanns både kommunala verksamheter och privata utförare inom äldreomsorg.

Bland utställarna fanns kommunala och privata utförare av hemtjänst och särskilda boenden för äldre. Pensionärsföreningar, anhörigföreningen, kommunens anhörigkonsulent, biståndsenheten och förebyggande enheten för äldre som har öppna aktiviteter för alla som är 65+.

Sorlet i mässdelen vittnade om de många samtalen mellan besökare och utställare.

– Jag tycker det här är jättebra, jag har varit runt och ställt frågor, den här dagen är ett bra initiativ, sa en dam.

Hon fick medhåll av publiken som svarade med ett rungande JA när socialchef Mitra Ghannad frågade om besökarna var nöjda med upplägget av mässan.

– Jag har mött många positiva reaktioner. Äldremässan känns som ett bra grepp. Nu kommer vi att utvärdera detta tillsammans med det kommunala pensionärsrådet, säger Tina Teljstedt (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

Kopplat till Alzheimedagen fick besökarna ta del av hur kommunen arbetar förebyggande med personer med kognitiv sjukdom, bland annat genom ett uppskattat dansprojekt som inleddes förra året. Från scenen informerades även om Minidemensvän, som handlar om att utbilda barn i åldern 6-9 om kognitiv sjukdom för att bygga förståelse i samhället.

Årets vinnare av seniorkampen

En annan viktig punkt var prisutdelningen i årets omgång av rörelsetävlingen Seniorkampen. Totalt 161 lag om minst tre personer deltog, både från Upplands-Bro och andra håll. I snitt samlades 853 minuters rörelse per person in under sommaren. Vinnarlaget var lokalt: Glada gänget från Upplands-Bro tog hem vinsten och fick ta emot medaljer, blommor och publikens applåder.

– Den här dagen har uppfyllt sitt syfte. Många äldre och anhöriga i kommunen har kunnat ta del av information om vilket stöd som finns när man blir äldre i vår kommun, och många har uppskattat möjligheten att kunna ställa frågor i ett fysiskt möte, säger Mitra Ghannad, socialchef.

Äldremässan i Bro – med anhörigveckan och balansera mera-kampanj

När: Tisdag 3 oktober klockan 13.00-16.30 Var: Florasalen, Bro centrum Om några veckor kommer Äldremässan till Bro. Den hålls under nationella anhörigveckan. Besökarna kommer då, utöver mässan, att kunna ta del av hur kommunen stöttar anhöriga och även hur man jobbar för att förebygga fallolyckor.

Är du nöjd med informationen på sidan?