Uppdaterad 05 december 2023
Skriv ut

Fritidsbanken öppnar i Upplands-Bro!

Nu är det klart att Fritidsbanken öppnar i Upplands-Bro under hösten. Det är inte helt bestämt vilken lokal verksamheten kommer att vara i, men uppstarten av insamlingen är redan på Brodagen lördag 9 september. Då kan allmänheten skänka sport- och friluftsprylar som sedan kan lånas ut via Fritidsbanken när den slår upp portarna.

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök och mycket mer. Lånetiden är 14 dagar.

Det är helt kostnadsfritt att låna på Fritidsbanken; inga depositions- eller förseningsavgifter förekommer och saker som går sönder lagas om det är möjligt. Tanken är att använda utrustningen så länge det går istället för att prylarna samlar damm i ett förråd.

– Vi är oerhört stolta och glada över att ha skrivit kontrakt med Fritidsbanken om att få bedriva verksamheten här i vår kommun. Det kommer att ge många fler chansen att utöva aktiviteter, vilket skapar både trygghet och framtidstro i samhället, men också bidrar till en bättre fysisk och psykisk hälsa bland våra barn och ungdomar, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro kommun.

– Det är många som vill utöva olika sporter och friluftsaktiviteter, men som kanske inte kan eller vill betala för den utrustning som krävs. Fritidsbanken låser upp en unik möjlighet för alla att kunna pröva på aktiviteter man drömt om. Och dessutom på ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt. Det kan inte bli bättre, säger Mattias Peterson Ersoy (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

På Brodagen i Bro centrum, lördag den 9 september kl 11 - 15, kommer Fritidsbanken att finnas på plats med ett eget bord och en släpvagn där allt som skänks kommer att samlas och sedan fraktas till den lokal där verksamheten sedan ska vara i.

Är du nöjd med informationen på sidan?