Uppdaterad 04 augusti 2023
Skriv ut

SM i beridet bågskytte avgörs i Upplands-Bro

I helgen genomförs svenska mästerskapet i beridet bågskytte vid galoppbanan Bro Park. Det är andra året i rad som tävlingarna avgörs i Upplands-Bro kommun.

Se filmklipp från fredagens tävlingar!

Tävlingarna tjuvstartade redan på fredagen 4 augusti, men fortsätter under lördag och söndag, 5 - 6 augusti kl 9 - 16.

Precis som namnet på sporten antyder, ska en ryttare rida i full galopp och skjuta pilar mot måltavlor i olika riktningar och på olika avstånd, längs en tävlingssträcka.

– Tävlingen arrangeras ideellt och Upplands-Bro kommun ger stöd till de lokala föreningarna som jobbar med och under tävlingen, säger Susanne Lindqvist, avdelningschef Idrott & förening, Upplands-Bro kommun.

Under helgen kommer det att finnas fika att köpa på plats samt en del marknadsstånd på området.

Entré till SM-tävlingarna: 30 kr, parkering 30 kr.

Arrangör för tävlingarna är Nordupplands Bågskytteklubb.

Fakta om beridet bågskytte

Modern sport

Beridet bågskytte är en modern sportgren som skapades i Europa på 1980-talet och sporten kräver en mycket bra relation, mod och ett gott samspel mellan ryttare och häst, då ryttaren inte håller i några tyglar när man tränar eller tävlar. Sporten kan utföras både individuellt och i lag.

Tre grenar

De tre tävlingsdagarna är uppdelade i tre grenar - teknik, fart och jakt - de tävlande tar sig igenom en slinga på 700 meter, där det dyker upp ett tjugotal djur i 3D som de ska försöka träffa.

Del av bågskytteförbundet

Officiella tävlingar utförs på svenk, europeisk och världsnivå. Sedan 2015 är sporten en del av bågskytteförbundet och antalet utövare har ökat kraftigt under senare delen av 2010-talet då hästsporten synts mer i media.

Stor sport i Europa

Sverige har många duktiga juniorer och seniorer som har tagit flera medaljer i både VM och EM. I Ungern är exempelvis beridet bågskytte nästan lika stor som fotbollen är i Sverige.

Är du nöjd med informationen på sidan?