Uppdaterad 03 juli 2023
Skriv ut

Fördubblad satsning på sommarens simskolor

Att kunna simma är inte bara en livsviktigt kunskap utan ger också möjligheter till en rikare fritid och en trygghet att kunna vistas vid vatten. Därför har Upplands-Bro kommun fördubblat sin satsning på sommarens simskolor.

Collage med bilder på barn i simskola

Måndagens simskola vid Lillsjön bjöd på bistert väder. Det hindrade dock inte barnen från att bubbla med munnen, både med sugrör i hink inomhus, men också i Lillsjöns vågiga vatten för att kunna ta simmärket Droppen. Senare i veckan väntar jakt på guldstenar.

Under corona-pandemin lärde sig färre barn att simma när simskolorna tvingades hålla stängt på grund av smittorisken. Det har siffror från landets simklubbar och simlärare visat.

Som ett led i att förbättra simkunnigheten bland barn har Upplands-Bro kommun därför utökat sommarens utesimskolor från 8 till 16 barngrupper jämfört med förra året. Utbildningen erbjuds till barn som är 4 - 7 år gamla samt till grupper där barnen är äldre än 7 år. Nytt för i år är också en simskola för vuxna,

– Jag är stolt över att vi kan prioritera det här. Att anordna simskolor i så många veckor nu i sommar leder till en ökad vattensäkerhet och ett säkrare och tryggare samhälle, säger kommundirektör Ida Texell.

På måndagen startade den andra veckan av simskoleutbildningen vid Lillsjön i Kungsängen. Över tio barn med föräldrar trotsade det bistra vädret i den första gruppen och tränade tillsammans på att blåsa med munnen, både med sugrör i hinkar, men också i Lillsjöns vågiga vatten. Allt för att klara det första simmärket, Droppen.

– Vi kör fyra barngrupper per dag nu, så det är full fart. Vill man få in sitt barn på simskola i sommar så finns det några ströplatser kvar, men också möjlighet till drop in vid Björknäs bad vecka 32, säger Elin Lindblom, simlärare i Bro simhall, som leder utbildningarna tillsammans med kollegorna Hamid och Sandra.

Datum och platser för sommarens utesimskolor

Lillsjön

vecka 26. 26 juni -1 juli - Lillsjöns badplats, Kungsängen

Lillsjön

vecka 27. 3 - 7 juli - Lillsjöns badplats, Kungsängen

Hällkana

Vecka 28. 10-14 juli - Hällkana badplats, Bro

Björknäs

Vecka 32. 7 - 11 augusti - Björknäs badplats, Bro

Lillsjön

Vecka 33. 14 - 18 augusti - Lillsjöns badplats, Kungsängen

Lillsjön

Vecka 34. 21 - 25 augusti - Lillsjöns badplats, Kungsängen

Är du nöjd med informationen på sidan?