Uppdaterad 12 juni 2023
Skriv ut

Upplands-Bro tar emot besök från Sydkoreas regering

Måndagen 12 juni besökte Sydkoreas vice hälso- och välfärdsminister Lee Ki-Il med kollegor samt medföljande sydkoreansk press Upplands-Bro kommun. Syftet var att lyssna till hur kommunen arbetar med välfärden och samhällsuppdraget.

En gruppbild på cirka 30 personer i en foaje.

Den sydkoreanska delegationen togs emot av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M), kommundirektör Ida Texell och flera ur den politiska ledningen samt tjänstemannaorganisationen.

Besökarna fick lyssna till ett föredrag om hur Upplands-Bro arbetar med förskola, skola, äldreomsorg och hemtjänst. De fick möjlighet att ställa frågor om hur det svenska systemet fungerar och det blev samtal om valfrihet inom både vård och skola.

Vice hälso- och välfärdsminister Lee Ki-Il tackade för möjligheten att besöka Upplands-Bro kommun.

– Sydkorea har utmaningar i form av en åldrande befolkning samtidigt som födelsetalet har sjunkit till 0,78 barn per kvinna. Sydkorea har utvecklats mycket ekonomiskt och vi har ett stort intresse av att se hur Sveriges välfärdsmodell fungerar, sa han.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos passade på att berätta lite om kommunens historia och pratade om kvalitet i välfärden.

– Välfärden ska hålla hög kvalitet både när det gäller kommunens egna verksamheter och privata aktörer. Valfriheten är viktig så att var och en själv kan bestämma hur man vill ha det, den bidrar också till god kvalitet, sa Fredrik Kjos.

I programmet ingick besök på förskolan Ringblomman i Kungsängen, Norrgårdens äldreboende i Bro samt förebyggande verksamheten för äldre i Kvistaberg.

– Det är givande och lärorikt att träffa representanter för offentlig sektor från andra delar av världen. Jag är stolt över att vi valts ut för att dela med oss av vårt välfärdsarbete och hur vi tar oss an samhällsuppdraget här i Upplands-Bro, sa kommundirektör Ida Texell efter besöket.

Är du nöjd med informationen på sidan?