Uppdaterad 30 maj 2023
Skriv ut

Världsunik konstutställning i Upplands-Bro

Genom att ladda ned en app till telefonen går det att se världsunika konstverk på tio platser i Upplands-Bro kommun. Vävda rum, som utställningen heter, är inte bara Sveriges största utställning för offentlig virtuell konst, utan också en upplevelse som inte går att ta del av någon annanstans i världen.

Collage av tre bilder

Projektledaren Åsa Elieson med två av de unika konstverken på utställningen Vävda rum.

Utställningen är initierad av Sveriges konstföreningar, som i år fyller 50 år, och finansieras av Postkodlotteriet. Den är skapad av tio konstgrupper och går att se på 130 orter i landet. I Upplands-Bro kommun finns tio konstverk utplacerade.

– Vår ambition är att engagera kommuninvånarna via offentlig konst, säger Åsa Elieson, projektledare på konstföreningen UB Konst i Upplands-Bro, som ansvarat för att hitta platserna till de tio konstverken i kommunen.

Se utställningen

För att se konstverken behöver man ha en telefon som det går att ladda ner appar till. Ladda ned appen Vävda rum” och följ instruktionerna. Konstverken finns inte fysiskt på platsen. De skapas i det ögonblick användaren är på rätt plats, har appen påslagen, håller upp telefonen och tittar på sin skärm. Genom att appen blandar telefonens kamerabild med de programmerade konstverken i appen skapas unika konstverk för varje användare. Tekniken kallas för ”förstärkt verklighet” (på engelska ”Augmented Reality”). En del konstverk är också ljudupplevelser, så hörlurar rekommenderas. Utställningen hade vernissage 20 maj och går att se fram till 30 september.

Här kan du se konstverken i Upplands-Bro kommun

Kungsängen

Torget i Kungsängen (framför Systembolaget Vilobänken utanför Kungsgården

Bro

Hällkana friluftsgård Låssa kyrka Torget framför Brohuset Gräsplanen bakom Brohuset Råbyparken Floristhörnan Mellan Bro station och Bro kyrka Vid öppna förskolan i Bro

Är du nöjd med informationen på sidan?