Uppdaterad 22 maj 2023
Skriv ut

Från New York till Upplands-Bro – kommunen hjälper president Zelenskyy att tacka omvärlden

Upplands-Bro kommun ger plats för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyys insamlingsplattform för att skicka en tackhälsning till svenska folket. Presidentens särskilda hälsningar dyker upp på ikoniska platser över hela världen – New York, London, Riga, Vilnius och nu i Upplands-Bro.

Den stora vägskylten på E18 i Upplands-Bro visar just nu en unik hälsning: ”Tack Sverige för stödet!” som möter trafiken in och ut ur Stockholmsregionen. Hälsningen kommer från UNITED24, initierat av Ukrainas president. Den är en del av insamlingskampanjen UNITED24, som startades av presidenten med anledning av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Under ett år har UNITED24 samlat människor från 110 länder för att hjälpa Ukraina. Vi vill tacka dem för deras stöd och för att de sträckte ut en hand; för att ha gett oss känslan av att vi inte är ensamma i denna kamp. Vi ser stor styrka i gemenskapen av likasinnade som står med oss ​​idag, kommer att stå med oss ​​imorgon och kommer att stå med Ukraina i många år efter segern. Tack-kampanjen är det minsta vi kan göra för att visa vår uppskattning, säger Yaroslava Gres, Huvudsamordnare på UNITED24.

UNITED24 - Ukrainas insamlingsplattform med givare från 110 länder lanserad av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy har startat den globala tackkampanjen med stöd av Ukrainas utrikesministerium. Syftet med initiativet är att tacka alla som stöttat Ukraina under det senaste året.

Inledningsvis har UNITED24-meddelanden dykt upp på Times Square, New York och Leicester Square, London. Kampanjen stöttas också av Metropolitan Opera och Carnegie Hall på Manhattan, samt Europeiska rådet i Bryssel. Kampanjen sprids nu i Polen (kampanj lanserad i hela landet), Lettland, Litauen och Sverige i Upplands-Bro Kommun.

Tre bilder från New York, London och Riga

Tackkampanjen i New York, London och Riga

– I en tid som denna är det viktigt att visa sitt stöd för människor som fått sin vardag och trygghet omkullkastad. Att Upplands-Bro kan hjälpa Ukraina att uttrycka sin tacksamhet till det svenska folket är något vi känner oss hedrade över. Med fortsatt stöd till Ukraina hoppas vi på en bättre framtid, säger Fredrik Kjos, Kommunstyrelsens ordförande.

Upplands-Bro kommun visar presidents Zelenskyys tackhälsning på skylten på E18 från 12 maj till 22 maj. Hälsningen syns även på digitala skärmar i kommunens idrottshallar.

– Kommunen har sedan tidigare uttryckt sitt stöd till det ukrainska folket. Vi står med Ukraina och är hedrade över att kunna hjälpa president Zelenskyy att uttrycka sin tacksamhet till svenska folket. Stödet från det internationella samfundet är avgörande i tider som dessa och vi är stolta över att vara en del av det," säger Kommundirektör Ida Texell.

Är du nöjd med informationen på sidan?