Uppdaterad 12 maj 2023
Skriv ut

Planera träningen enkelt med ny teknik på Kungsängens IP

Nu tar Upplands-Bro kommun nästa steg i sitt innovationsarbete med smart teknik, så kallad IoT (Internet of Things). På Kungsängens idrottsplats har sensorer installerats som hjälper kommuninvånarna att se om konstgräsplanerna är lediga, hur mycket aktivitet det är på platsen och avancerad väderdata.


– Vi kikar hela tiden på nya möjligheter, att med digitaliseringens hjälp, skapa bättre service för våra medborgare. Det här är ett exempel på hur vi kan skapa en unik idrottsplats. Liknande teknik används ju också vid Lillsjöns badplats i Kungsängen, säger Mattias Rindefors, innovationssamordnare på kommunen.

Genom att gå in på kommunens webbplats och sidan för Kungsängens IP kan kommuninvånarna enkelt, innan de beger sig till idrottsplatsen, se hur många som är där och hur mycket aktivitet det är på konstgräsplanerna. Där finns också väderdata så som temperatur, vindhastighet, vindriktning, luftfuktighet och luftföroreningar.

– Vi vill göra det enkelt för kommuninvånarna att nyttja våra idrottsplatser, och vi hoppas kunna installera samma teknik på våra andra två anläggningar i kommunen, Bro IP och Klockardalens IP i Håbo-Tibble. Förutom att det är en fin service så ger det oss också värdefulla data om när planerna är mest och minst använda under veckan, säger Susanne Lindqvist, avdelningschef Idrott & Fritid.

Hannah Rydstedt-Nencioni, kultur- och fritidschef, ser den smarta tekniken som en självklar del av kommunens arbete med att förbättra service och tjänster för invånarna.
– Innovation och utveckling kommer att vara avgörande för att vi ska klara av våra åtaganden i framtiden. Där spelar de digitala tjänsterna en nyckelroll.

Är du nöjd med informationen på sidan?