24 APR 2023
Kommundirektör Ida Texell talade om ledarskap i hållbar utveckling på Tillväxtverkets seminarium
Den 20 april talade Kommundirektör Ida Texell om ledarskap i förändringsarbete för hållbar utveckling på Tillväxtverkets livesända seminarium. — Kommuner och regioner behöver hitta nya gränsöverskridande gemensamma plattformar och nätverk för lärande och förändring för att fler ska lyckas med omställningen, sa Ida Texell.
Sverige ligger i framkant i genomförandet av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Samtidigt behöver takten ökas i omställningen till ett hållbart samhälle. Kommunerna och regionerna har en central roll i genomförandet av de globala målen. Den 20 april medverkade Kommundirektör Ida Texell på Tillväxtverkets seminarium ” Utvecklingsarbete: Expedition vs förändringslogik” för anställda inom kommun, region och statliga myndigheter som arbetar med det regionala utvecklingsuppdraget.
Tillväxtverket har på uppdrag av regeringen att utveckla och stärka arbetet med hållbar utveckling inom det regionala tillväxtarbetet. Under Tillväxtverkets genomförande har det framkommit att två arbetssätt, som delvis utpekas som lösningar för att bidra till framsteg inom Agenda 2030, upplevs som motstridande och som inte går att förena. Men hur kan ett regionalt utvecklingsarbete förena ett utmaningsdrivet expeditionsarbete med en förändringsteoretisk modell enligt Ännu Mera Nytta-processen?
Upplands-Bro kommun är på god väg och har i likhet med FN:s Agenda 2030 tagit fasta på de tre dimensionerna om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, inledde kommundirektör Ida Texell sitt föredrag om ledarskap i förändringsprocesser. Hon lyfte särskilt vikten av att kommuner och regioner behöver hitta nya gränsöverskridande gemensamma plattformar och nätverk för lärande och förändring för att fler ska lyckas med omställningen.
– För att ta vara på potentialen över gränserna är det viktigt med en gemensam förståelse och samverkan mellan kommuner och regioner. Det kräver att vi bjuder in, lyssnar in och förstår varandras behov och möjligheter. Det kräver också ett tydligt ledarskap och mod att våga ge upp förutfattade antaganden och planer och våga prova nya lösningar, sa Ida Texell.
I seminariet deltog även Gunnar Lindberg, Kvalificerad utvärderare och projektledare, Tillväxtverket, John Holmberg, professor i fysisk resursteori vid Chalmers universitet, UNESCO professur i lärande för hållbar utveckling, Henrika Österlund, koordinatorfinansavdelningen, Ålands landskapsregering och Christel Gustavsson, ledningskoordinator, tidigare regionutvecklingsdirektör Region Kronoberg.
Lyssna på inspelningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så arbetar Upplands-Bro kommun med agenda 2030 Länk till annan webbplats.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Öppet
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?