Uppdaterad 29 maj 2023
Skriv ut

Skräpplockardagarna: Här gör barnen vårfint i naturen

Upplands-Bro kommun deltar varje år i den nationella aktiviteten Skräpplockardagarna, som organisationen Håll Sverige rent ordnar. Den här veckan har barn från skolor, förskolor och föreningar plockat skräp i hela kommunen – och tjänat en slant till sin verksamhet.

Barn på en klippa vid vattnet.

Kevin, Tom, Onelia, Agnes, Klara, Olivia, Gloria och Harry är några av eleverna i 1B på Bergaskolan som deltagit i årets Skräpplockardagar.

Under E18-viadukten i Kungsängen har en grupp barn i gröna västar spritt ut sin i fjolårsgräset. Det är klass 1 B från Bergaskolan som är ute och plockar skräp i sitt anvisade område.

Och det är inte svårt att hitta, tvärtom.

– Det fanns så mycket, det är tungt, säger Klara och håller fram två fulla soppåsar.

Vad är det ni hittar för något?

– Godis- och glasspapper, cigarettfimpar, frigolit, och kolla – en hel pajkartong! säger klasskompisen Onelia.

– Jag har hittat en stor metalbalk, fyller Kevin i.

Barnen i 1 B är överens: det inte är okej att lämna skräp efter sig i naturen. Och de tror de vet vilka som ligger bakom:

– Vuxna och tonåringar, säger Tom.

Men eftersom folk slänger skräp så är det bra att Skräpplockardagarna finns, tycker barnen.

– Nu är det fint här igen. Vi ska samla ihop alla våra påsar och sen får vi 1000 kronor till klassen! Vi behöver lite till, sen kan vi åka till Skansen, berättar Gloria.

Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna ordnas varje år av organisationen Håll Sverige rent. Förskolor, skolor och föreningar kan delta. Varje grupp som anmäler sig får ett anvisat område av kommunen som de ska plocka i. Efteråt samlar kommunen in alla soppåsar, som deltagarna lämnar på ett ställe i sitt område. Varje grupp får sedan en utbetalning av kommunen som tack för insatsen.

Är du nöjd med informationen på sidan?