Uppdaterad 29 mars 2023
Skriv ut

Rymdkväll lockade nyfikna till Kvistaberg

I helgen anordnades en rymdkväll på Kvistaberg utanför Bro. Snöovädret gjorde det omöjligt att se några stjärnor och planeter genom teleskopen, men många kom ändå till evenemanget för att lära sig mer om rymden genom föreläsningar och andra aktiviteter.

Collage av bilder på personer.

Förra året var det premiär för rymdkväll i Kvistaberg. Då kom så många att parkeringen inte ens räckte till. I år gjorde snöyran att många valde att stanna hemma, men över 60 personer valde ändå att komma till evenemanget. Och de som trotsade vädret fick bland annat höra Mattias Peterson Ersoy (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, invigningstala, samt Ian Brown, docent vid Institutionen för naturgeografi på Stockholms universitet, berätta om snö från rymden.

På plats fanns också den nystartade lokalföreningen av Astronomisk Ungdom och en rad olika teleskop som besökarna fick känna och klämma på. I en annan del av Kvistaberg testade besökarna VR-glasögon som simulerade känslan av att vara tyngdlös i en rymdfarkost. Eventet gästades också av årets kultur- och miljöstipendiat Lena Runesdotter, som visade hur man kan skapa nya produkter genom att återvinna gammalt material.

– Jag är extra glad över att det kom så många unga till den här kvällen. Vi vill ju att Kvistaberg, med dess historia, ska bli en mötesplats för rymdintresserade. Så har det varit under hela 1900-talet, och vi hoppas kunna fortsätta på den traditionen, säger Rasmus Sjödahl, kulturmiljöansvarig på Upplands-Bro kommun.

– Jag vill passa på att påminna om att rymdkvällen var en del av Earth Hour som har ett viktigt och starkt budskap. Vår kommun är del av ett land som är del av en planet, som är en del av universum. Allt hänger ihop. Att värna om vår planet är ett arbete som vi alla måste delta i. Det kommer inte alltid bli lätt, men det är nödvändigt, säger Mattias Peterson Ersoy (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, samt ordförande för kommunens miljö- och energiutskott.

Fakta om Kvistaberg

Tre observatorium

Kvistaberg är beläget strax utanför Bro, med utsikt över Kvistabergsviken, som är en vik av Mälaren. Förutom de tre observatorierna finns två bostadshus och tre uthus. Kvistabergs är också ett astronomiskt observatorium. Anläggningen var ett filialobservatorium till Uppsala astronomiska observatorium under åren 1948–2008, och är sedan hösten 2009 ett museum. Det är det äldsta fungerande observatoriet i Stockholms län beläget på sin ursprungliga plats. Observatoriet har gett namn till asteroiden 3331 Kvistaberg, som upptäcktes 1979 av Claes-Ingvar Lagerqvist.

Är du nöjd med informationen på sidan?