Uppdaterad 15 juni 2023
Skriv ut

Här skapar eleverna vikingaholkar till småfåglar i Bro

Utvecklingen av Finnstagårdsparken i Bro fortsätter med siktet mot att skapa en plats för både människor, djur och natur. I samarbete med barn från Finnstaskolan har nya fågelholkar i vikingastil satts upp för att erbjuda nya bostäder åt småfåglar.

Våren är på ingång och bland annat talgoxarna är nu ute på jakt efter partner och bostad. I Finnstagårdsparken i Bro har nya fågelholkar satts upp för att möta de häckande fåglarnas behov. Fågelholkarna är dekorerade i enlighet med parkens vikingatema och har målats av barn från Finnstaskolan i ett samarbete mellan Omdaning Bro och Finnstaskolans fritidshem.

– När jag stod och arbetade med parken förra året kom fritidspedagogen Mia fram och undrade vad vi gjorde med skogsdungen som barnen uppskattade så mycket. Då berättade jag att vi utvecklar den till en park och undrade om barnen ville vara med i utvecklingen, säger Johan Björklind Möllegård, kommunekolog.

I årskurs tre lär sig barnen om vikingatiden. Därför bjöd Finnstaskolans fritidshem in treor till att dekorera fågelholkarna. Under tre veckor arbetade barn från klass 3b i Finnstaskolan med att dekorera holkarna. Och veckan efter fick barnen närvara när fågelholkarna sattes upp i träden.

– Det är så bra att barnen får en direkt återkoppling på sitt arbete, att det inte tar flera månader eller år. Dessutom får barnen vara delaktiga i att välja var holkarna ska hängas upp. På så sätt blir de verkligen medskapare i den här fina parken, säger Mia Wennström, fritidspedagog på Finnstaskolans fritidshem.

En man högt upp i ett träd med en fågelholk

Teddy "Ninjatay" Bayakhmetov satte upp några fågelholkar i det högsta trädet.

Utöver medarbetare från kommunens stadsbyggnadskontor var den professionella trädklättraren och Bro-bon Teddy Bayakhmetov, även kallad Ninjatay, med och hjälpte till att sätta upp fågelholkar i det högsta trädet.

– Det är så roligt att flera hjälper till med att sätta upp holkarna. Det finns ett riktigt engagemang och det tror jag också att barnen känner av, säger Mia Wennström.

Finnstagårdsparken utvecklas för att skapa en attraktiv miljö får både människor, djur och natur. Utvecklingen av parken görs inom Omdaning Bro. Projektet Omdaning Bro är en satsning som tar ett helhetsgrepp om samhällsutvecklingen, med fokus på social hållbarhet. Det handlar om att utveckla Bro, både socialt och fysiskt. Visionen är att genom samverkan och dialog skapa en trivsam plats med småstadskänsla.

Är du nöjd med informationen på sidan?