Uppdaterad 24 februari 2023
Skriv ut

Kulturklubb ska hjälpa äldre att hitta evenemang

I veckan startade Kulturklubben i Upplands-Bro. Målet är att nå ut till fler äldre invånare med information om kulturevenemang i kommunen och att skapa dialog kring vilka kulturaktiviteter som intresserar en äldre målgrupp.

En grupp personer med män och kvinnor på bilden

Ulrika Karén, Magnus Carlberg, Eva Falk, Felicia Rydin, Sara Lindell Heed, Lukas Bengtsson De Veen och Helena Karlsson, samtliga från kultur- och fritidskontoret, kommer att turas om att berätta om kulturevenemang på träffarna med Kulturklubben.

Bakom initiativet står Helena Karlsson, kultursamordnare och producent på kultur- och fritidskontoret på Upplands-Bro kommun.

– Det finns många äldre som inte använder sig av datorer, surfplattor eller mobiltelefoner och de tycker det är svårt att hitta information om våra lokala evenemang. Med Kulturklubben, där vi träffas varannan månad och berättar vad som är på gång, så når vi den målgruppen på ett helt nytt sätt, berättar Helena.

Äldre ambassadörer

En annan förhoppning är att de som går med i klubben blir lite av ambassadörer för kulturlivet i kommunen.

– Det blir en win-win. Medlemmarna får fina tips om föreställningar, föreläsningar och andra kulturaktiviteter och kan samtidigt bidra till att locka fler deltagare till våra lokala evenemang när de sprider informationen till vänner och bekanta, säger kultur- och fritidschef Hannah Rydstedt Nencioni och tillägger:

– Klubben blir en viktig mötesplats för samvaro men också plattform för dialog och inflytande över Upplands-Bros programverksamhet. Jag hoppas många tar chans att vara med och påverka kulturverksamheten i kommunen.

Ett steg mot värdigt åldrande

På uppstartsmötet som hölls 22 februari fanns ett 20-tal representanter för föreningar, organisationer och äldreboenden på plats och fick höra kommunens kulturproducenter berätta om kommande kulturevenemang och svara på frågor.

– För att aktivt bereda möjligheten för alla medborgare att ta del av ett rikt kulturliv är initiativet med Kulturklubben ett steg i rätt riktning för ett värdigt åldrande, säger Helena Åman, socialchef.

Så här blir du medlem

Nästa möte med Kulturklubben är 19 april. För att bli medlem och delta på mötet, skicka en intresseanmälan till:

Är du nöjd med informationen på sidan?