Uppdaterad 22 februari 2023
Skriv ut

Upplands-Bro lanserar digital simskola

Som ett led i att stärka barns simkunnighet lanserar nu Upplands-Bro kommun en digital simskola i form av 15 korta videofilmer i sin Youtube-kanal. Filmerna är inspelade i Bro simhall och har simmaren och OS-guldmedaljören Lars Frölander som speakerröst.

Kvinna i simbassäng

Maja Kharlamova Eklund, simlärare i Upplands-Bro kommun, ger instruktioner i filmerna.

I filmmaterialet kan man enkelt följa instruktionerna steg för steg hur man lär sig de två simsätten bröstsim och ryggsim. Simskolan innehåller allt från grundövningar kring vattenvana till simövningar för ryggsim med synkronisering av armar och ben.

Förutom speakerrösten som guidar tittaren genom materialet så är alla avsnitt försedda med undertext så att man ska kunna titta utan att behöva ha ljudet på. Videofilmerna är inte tänkta att ersätta den fysiska simskolan utan ska ses som ett komplement.

– Grundtanken är att barn som lär sig simma ska kunna titta på filmerna tillsammans med sina föräldrar och få bra och tydliga instruktioner. Det blir så mycket lättare när man kommer till den fysiska simskolan och har lärt sig rätt teknik, säger Maja Kharlamova Eklund, simlärare i Bro simhall och den som födde idén till den digitala simskolan.

Simskolor på Youtube är inget unikt, men i Sverige är det endast några få kommuner som gjort en liknande satsning. Nu hoppas Upplands-Bro att fler kommuner blir inspirerade och följer efter.

– Att lära sig simma är inte bara roligt utan också en livsviktig kunskap. Simkunnighet skapar även förutsättningar för en rikare fritid och en trygghet att kunna vistas vid vatten. Det är därför den här satsningen är så viktig, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.

Är du nöjd med informationen på sidan?