Upplands-Bro först i Sverige på biografturné om äldreomsorgen
Upplands-Bro är den första kommunen i Sverige på en biografturné där filmproduktionsbolaget Film and Tell lyfter upp frågorna om ett äldrevänligt samhälle till en bred diskussion. Det sker vid ett evenemang på onsdagen, 1 februari, i Kungsängen med hjälp av dokumentärfilmen "Leva tills jag dör", ett efterföljande panelsamtal och utställningar.
Den flerfaldigt hyllade filmen, som producerats av Film and Tell, berättar med humor och värme om livet på ett äldreboende där relationen mellan aktivitetscoachen Monica och 99-åriga Ella växer till en stark vänskap. Men den är inte bara en gripande skildring utan också ett inlägg i debatten om äldreomsorgen.
- Vi är ett dokumentärfilmsbolag som driver positiv mätbar samhällsförändring genom vår metod "Real stories. Real change" där vårt mål är att arbeta för en bättre värld, säger Oscar Hedin, grundare av Film and Tell, och fortsätter:
- Filmen "Leva tills jag dör" utmanar vår bild av vad äldreomsorgen kan vara, och vad den kan bli. Med "Leva tills jag dör" vill vi initiera ett samtal om en ökad livskvalitet i äldreomsorgen med ledamöter i de kommunala äldreomsorgsnämnderna i elva svenska kommuner, där Upplands-Bro är först ut.
Värdigt åldrande övergripande mål
Vid onsdagens evenemang i kulturhuset i Kungsängen deltar lokala politiker, personal från kommunen och Film and Tell samt utomstående som köpt biljett för att se filmen och ta del av panelsamtalet.
- Eftersom vi i kommunen har ett övergripande mål med att kunna erbjuda alla våra invånare ett värdigt åldrande så är det här ett bra tillfälle att diskutera hur vi tillsammans kan skapa ett mer äldrevänligt samhälle, säger Tina Teljstedt (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.
I panelen ingår representanter från filmbolaget Film and Tell, politiken, äldreomsorgen, pensionärsorganisationerna, studerande till vårdyrket samt byggbolag som utvecklar boende för äldre.
Konst från äldreboende
Utställningarna i anslutning till filmvisningen är producerade av kommunen och visar bland annat konst från de äldreboende på Norrgården i Bro samt fotografier och berättelser från utställningen "Här är vi" där äldre möter yngre, flera med funktionsvariation, i samtal om livet.
- Konsten och kulturen, i det här fallet den rörliga bilden kan vara en otrolig kraft för samhällsförändring. Den skapar känslor som går rakt in i våra hjärtan. Jag är glad och stolt över att vi i Upplands-Bro får vara först ut på denna viktiga turné om livet, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.
Om filmen
"Leva tills jag dör" är en dokumentärfilm som utforskar vad det innebär att leva livet fullt ut på de sista hundra metrarna, samtidigt som man med humor, uppriktighet och värdighet omfamnar upp- och nedgångarna med åldrande och vård sent i livet.
Vill du delta?
Det finns ett fåtal biljetter kvar till bion och panelsamtalet.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Öppet
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?