Uppdaterad 09 december 2022
Skriv ut

Årets Nobelmiddag skapas av Jimmi Eriksson från Kungsängen

Jimmi Eriksson, uppväxt i Kungsängen, har fått hedersuppdraget att skapa förrätt och varmrätt till årets Nobelmiddag. Till sin hjälp har han konditorn Annie Hesselstad från Artipelag som kommer ansvara för desserten.

Foto på Jimmi Eriksson

Jimmi Eriksson är uppväxt i Kungsängen och gick restaurang- och livsmedelsprogrammet på Upplands-Brogymnasiet. Sedan dess har han gått från klarhet till klarhet och har bland annat tagit guld som Årets Unga Kock 2013, vunnit Årets Kock 2016 och blivit Nordisk Mästare 2017. Nu får han hedersuppdraget att skapa förrätt och varmrätt på Nobelmiddagen 10 december.

– Det känns så roligt att få ansvara för menyn och jättekul om jag kan inspirera någon, säger Jimmi när vi når honom.

Jimmi fick frågan om att skapa Nobelmenyn redan i maj 2020, men en pandemi kom emellan. Vad som ska serveras är hemligt fram tills banketten den 10 december.

Fakta om Nobelpriset och Nobelmiddagen

Nobelpriset delas ut 10 december varje år. Efteråt är det bankett i Blå hallen i Stockholms stadshus. Den så kallade Nobelmiddagen.

Priserna som delas ut är Nobelpriserna i fysik, kemi, medicin, litteratur och dessutom Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel, dvs ekonomipriset.

På festen är nobelpristagarna och deras familjer och studenter inbjudna. Representanter från Sveriges kungahus är hedersgäster.

Klädsel är högtidsdräkt.

Är du nöjd med informationen på sidan?