Uppdaterad 22 november 2022
Skriv ut

Upplands-Bro kommun är Sveriges representant i nordiskt samarbete

Nordplus ger ekonomiskt stöd till olika typer av utbildningssamarbeten inom livslångt lärande, där Upplands-Bro kommun är Sveriges representant.

Foto på flaggorna från Sverige, Danmark, Finland och Island med Upplands-Bro kommuns logga och Nordplus logga.

Nordplus, som är en del av Nordiska rådet, finansierar olika projekt inom nordiskt och baltiskt samarbete kring utbildningsfrågor. Temat för projektet som Upplands-Bro kommun deltar i är ”aktivt medborgarskap”.

Vår ingång i projektet är bland annat genom samhällskunskap och lokal demokrati som en del av språkundervisningen på SFI. Det betyder att nyanlända får samhällsorientering på sitt hemspråk som genomförs i dialog- och diskussionsform. Allt efter individens förutsättningar och perspektiv.

Syftet med projektet är att lärdomarna i slutändan ska finnas på Nordplus hemsida för andra att ta del av. I projektet ”aktivt medborgarskap” samlas information från de olika myndigheterna i partnerländerna om hur man arbetar i frågan.

Sverigebesöket

Under besöket i Sverige besökte gruppen bland annat jobb- och kompetensmässan, fick information om Omdaning Bro och hur man arbetar med delaktighet i det projektet. Gruppen fick även träffa kommundirektören Ida Texell som berättade hur vi arbetar med de globala målen och de var imponerade över hur vi arbetar med lokal demokrati med en gemensam målbild.

Projektet sträcker sig över 18 månader, och innefattar Danmark, Island, Finland och Sverige genom Upplands-Bro kommun. I september gjordes besök på Island, förra veckan besökte projektet Sverige, i februari besöks Finland och avslutningen blir i Köpenhamn, Danmark i maj nästa år. Sveriges projektledare är Carl-Fredrik Wincent som är verksamhetsansvarig för vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun.

Läs mer om Nordplus på deras hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du nöjd med informationen på sidan?