Uppdaterad 10 november 2022
Skriv ut

Tryggt och stämningsfullt med energisnål julbelysning

Under årets mörkaste period sätter Upplands-Bro kommun upp julbelysning på allmänna platser för att sprida ljus och god stämning. Sedan flera år har gammal belysning uppdaterats till energisnåla ljuskällor. Det är miljövänligt – och bra när vi nu ska vara extra sparsamma med el på grund av elkrisen i Europa.

Julbelysning i form av julgranskulor av LED-lampor.

Julgranskulorna återkommer på Kungsängens torg.

Energisituationen i Sverige och Europa är ansträngd och prisnivåerna är som bekant höga. Men julbelysningen kommer att lysa som vanligt i Upplands-Bro.

– Kommunen ska givetvis ta ansvar och inte förbruka el i onödan, särskilt i dessa tider. Men det är flera aspekter att ta hänsyn till när det gäller julbelysningen. Förutom att det är tradition och ett trevligt inslag, så bidrar extra ljus under den mörkaste tiden på året även till tryggheten på gator och torg, säger Marcus Sköld (M), ordförande i tekniska nämnden.

Han fortsätter:

– I Upplands-Bro är julbelysningen dessutom endast energisnåla LED-lampor. Att inte sätta upp dem skulle inte göra någon större skillnad för kommunens elförbrukning, utan skulle då främst vara en symbolhandling, säger han.

Nyhet i Bro

Tidigare år har en julgran och en stor julkula prytt torget i Bro centrum. Den här vintern kommer granen att bytas ut mot ett stort paket.

Sara Bergkvist är driftledare på Upplands-Bro kommun.

– Precis som Kungsängen får Bro dekorativa ljusskulpturer på torget, som man kan gå in i. Många tycker att dessa ljusinstallationer är selfie-vänliga. Du kan ta julkort och skicka till familjen, säger hon.

I Bro centrum blir det även nya ljusdekorationer i form av klockor som fästs på gatlyktorna. Samma dekorationer sätts upp på Köpmanvägen som går från Bro station till centrum.

God stämning

På torget i Kungsängen blir det liksom tidigare år två stora julgranskulor. Kommunens rondeller dekoreras med renar och ljusslingor, vilket brukar vara mycket uppskattade inslag i vintermörkret.

– Utemiljön är medborgarnas vardagsrum. När det är mörkt och kallt ger dekorationsbelysningen både ljus och en känsla av värme. För oss handlar det om att göra energibesparingar utan att dra in på det som skapar god stämning och trygghet, säger Sara Bergkvist.

Monteringen av julbelysning i Upplands-Bro kommun påbörjas i slutet av oktober. Till första advent tänds all julbelysning.

Välkommen till adventsmys på torgen i Bro och Kungsängen!

Torsdag 24 november tänder kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos julbelysningen på torgen i Kungsängen och i Bro. Kom förbi, ta en glögg, kaffe eller juice, mingla och njut av samvaro och julmusik.

Bro: Framför Brohuset, klockan 16:00-17:00.

Kungsängen: Torget, vid fontänen, klockan 17:30-18:30.

Energisnålt julmys

All julbelysning i Upplands-Bro kommun utgörs av energisnåla LED-lampor sedan flera år tillbaka. LED-lamporna förbrukar 80 procent mindre el än traditionella glödlampor. Julbelysningen är endast tänd under dygnets mörka timmar.

Är du nöjd med informationen på sidan?