Uppdaterad 07 november 2022
Skriv ut

Ny tjänst hjälper unga till en aktiv fritid

Är du mellan 9 och 16 år gammal och har svårt att hitta en fritidsaktivitet? Då finns det hjälp att få. Genom en ny tjänst ska nu kommunen stötta unga till att få en mer aktiv fritid.

Kvinna på bild med natur i bakgrunden

Charlotte Falck, fritidsinspiratör på Upplands-Bro kommun.

Den nya funktionen består av två delar, dels en e-tjänst på kommunens webbplats där familjer kan gå in och skriva vad de önskar hjälp med, och dels en person som kommer att arbeta uppsökande: Charlotte Falck, fritidskonsulent på Upplands-Bro kommun.

– I den här rollen kallas jag fritidsinspiratör, det låter lite roligare än konsulent, säger hon och skrattar.

Vänder sig till föräldrar

E-tjänsten är som ett elektroniskt formulär man fyller i på kommunens webbplats. Den vänder sig i första hand till föräldrar, som tillsammans med sina barn och ungdomar kan gå in och beskriva vad de skulle vilja ha hjälp med.

– Det kan handla om allt från att hitta en aktivitet, till att faktiskt få hjälp med idrottsutrustning och medlemsavgift. Vi har också haft exempel på unga som skulle vilja provspela fotboll men som själva inte vågar kontakta föreningarna. Där kommer vi att hjälpa till, säger Charlotte.

Samverkan med andra

Uppdraget bygger på en samverkan mellan flera aktörer. Samarbetet med idrottsföreningarna blir en viktig del, men också skola, lärare, socialtjänst och appen Sparks som redan används för aktiviteter inom kommunen
– Vi kommer att behöva hjälpas åt att fånga upp de barn och unga som vi annars inte når. Det kan till exempel finnas barn som inte går i skolan, de som vi brukar kalla för hemmasittare, som vi gärna skulle stötta, förklarar Charlotte.

– Målet är att vi ska få ut så många som möjligt i regelbundna fritidsaktiviteter. Alla studier visar ju att en meningsfull fritid också fungerar som en stark skyddsfaktor mot andra destruktiva aktiviteter såsom kriminalitet, drogmissbruk med mera, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.

Är du nöjd med informationen på sidan?