Uppdaterad 24 april 2023
Skriv ut

Unik dansföreställning på Alzheimerdagen

På onsdagen firades den internationella Alzheimerdagen på kulturhuset i Kungsängen inför fullsatta läktare. Förutom information om de senaste nyheterna inom forskningen fick åhörarna se en unik dansföreställning.

En grupp personer sitter på stolar på en scen och sträcker armarna rakt upp

Dansföreställningen på Alzheimerdagen var skapad av koreografen Joakim Stephenson, som också ledde uppvisningen.

I dansuppvisningen deltog personer med demenssjukdom, tillsammans med personal från socialkontorets förebyggande enhet, som dansade under ledning av koreografen Joakim Stephenson från Kungliga Operan i Stockholm och där kostymdesignern Marie Bergman stod för scenkläderna.

- Vi ska vara stolta över det fantastiska arbete som görs i Upplands-Bro kommun, där vi på många sätt ligger i framkant, både i ett nationellt och internationellt perspektiv, sade Tina Teljstedt (KD), äldre- och omsorgsnämndens ordförande, som inledde dagen med att hälsa alla välkomna.

Väcker internationell uppmärksamhet

Satsningen på demensfrågor i Upplands-Bro kommun har väckt både nationell och internationell uppmärksamhet. Dansprojektet, som utmynnat i föreställningen som framfördes på Alzheimerdagen, är ytterligare ett led i kommunens proaktiva arbete med att förbättra livskvaliteten för de som drabbas av en demenssjukdom, och de anhöriga.

- Forskning visar att dans medför ett ökat välmående, mer livsenergi och välbefinnande, men också både positiva psykiska och fysiologiska effekter såsom mindre stress, förbättrat beteendemönster och inte minst förbättringar i de kognitiva funktionerna, alltså förmågan för hjärnan att kunna ta emot, lagra, bearbeta och plocka fram information, berättade Mirjam Brocknäs, enhetschef Kungsgården och förebyggande enheten för äldre.

Kampsport för äldre

En annan uppmärksammad aktivitet var med kampsportare Jonas Fröjd, som höll i två träningspass. För hans egen del kom idén med fysisk träning för äldre in i bilden när hans egen pappa blev demenssjuk de sista fem åren.
- Han hade spelat fotboll som ung, så vi satte igång med fotbollsträning när han blev sjuk. Jag såg hur bra han mådde, både psykiskt och fysiskt, berättade Jonas.

Åhörarna fick också vara med om en världspremiär, en dokumentärfilm som den prisbelönte fotografen Yanan Li gjort om dansprojektet i Upplands-Bro, som visades för första gången på Alzheimerdagen.

Som avslutning delades förstapriset ut i den internationella seniorkampen, där lag i Tyskland och Sverige tävlar om att kunna samla så många aktivitetsminuter som möjligt under två månader. Vann gjorde laget Hurtbullarna från Bro.

SE FILMKLIPP FRÅN DANSFÖRESTÄLLNINGEN!

Alzheimerdagen

Den internationella Alzheimerdagen hålls årligen i september sedan år 1994 för att uppmärksamma personer med demenssjukdom. I Upplands-Bro var det i år tolfte gången som evenemanget anordnades av kommunens förebyggande enhet för äldre. Moderator för dagen var Elisabeth Lauritzen från FOU nu. FOU nu är en forsknings- och utvecklingsverksamhet i samverkan mellan Region Stockholm och åtta kommuner i nordvästra länet, vars mål är att stärka förutsättningarna för ökad kvalitet och effektivitet inom vård och omsorg om äldre personer och vuxna med funktionsnedsättning.

Är du nöjd med informationen på sidan?