Uppdaterad 07 november 2022
Skriv ut

Kulturskolan och brandkåren sätter upp musikal för barn


I dagarna får barn i förskolor och skolor i Upplands-Bro ta del av en annorlunda föreställning. Det är brandkåren Attunda, som tillsammans med kommunens kulturskoleelever, bjuder in till en kunskapshöjande musikal om brandsäkerhet och sjövett.

Kollage tre bilder. 1. Scenen där två rökdykare räddar flicka i kök. 2. Brandmannen Kristina Gissler sjunger. 3. Orkesterledaren Ann-Kathrin Wigren.

Orkestern, som består av ett tjugotal elever från Upplands-Bro kulturskola, är samspelt. Kanske är det naturligt då de leds av Ann-Kathrin Wigren, lärare i kulturskolan med lång erfarenhet som orkestermusiker, bland annat ifrån Sveriges Radios Symfoniorkester och Kungliga Filharmonikerna.

–Vi har haft tre-fyra rep bara, men vi började redan i våras med att titta på låtarna, säger Ann-Kathrin Wigren.

Idén med föreställningen kommer från brandmannen Kristina Gissler, som både skrivit manus och texter till sångerna. Innan hon blev en del av räddningstjänsten var hon musikal- och showartist. Sedan 2015 har det, förutom de två pandemiåren, blivit en föreställning per år på temat brandsäkerhet och sjövett.

–Att kombinera mitt nya jobb med artisteriet blev ett självklart val, säger Kristina Gissler.

Publiken, som mestadels består förskolebarn och elever upp till årskurs tre, känner igen melodierna även om låtarna har helt fått helt nya texter. Applåderna fyller hela brandstationen.

Hjälp, hjälp!

Vilma Modig-Ryberg och Frida Wedhäll är två av de sex kulturskoleelever som, i regi av teaterläraren Veronica Hallén, delar huvudrollerna mellan sig. Under föreställningen agerar också stationens brandmän i en rad brand- och sjöräddande roller.

I en scen står ett av barnen – utan flytväst – i en båt och fiskar. När det nappar ramlar hon såklart i vattnet. Hur ska det gå? Hon ropar på hjälp och viftar med armarna. En förbipasserande ser och larmar genom att ringa 112. Sirenerna ljuder och snart kommer en brandman ut ur kulissen med livbojen i högsta hugg.

– Var är din flytväst, frågar livräddaren.

– Ja, men det var ju så fint väder, så jag tog ingen flytväst, svarar flickan.

– Men man ska ALLTID ha flytväst, säger brandmannen.

Därefter sjunger Kristina Gissler den där kända Pippi-låten: ”Här kommer jag med flytväst, tjola hopp, tjola hej, tjola hoppsan sa.”

Budskapen är enkla och tål att upprepas:

När man cyklar ska man ha cykelhjälm. När är hemma ska man ha brandvarnare. När man är på sjön ska man ha flytväst. När det brinner ska man ringa 112. Det vet väl varenda kotte!

– Det var roligt, säger Elias från Bergaskolan i Kungsängen efteråt. Hans kompis Anna ger tummen upp, innan de skyndar ut för att ta bussen tillbaka till skolan.

Är du nöjd med informationen på sidan?