Uppdaterad 30 september 2022
Skriv ut

Alzheimerdagen 2022 – tema dans!

Den 28 september går Alzheimerdagen 2022 av stapeln vid Kulturhuset i Kungsängen. Dagen har ett fullspäckat program där dansens betydelse står i centrum. Eventet tar upp den senaste inom forskningen kring kognitiva sjukdomar och riktar sig till alla som är intresserade.

I världen lever cirka 47 miljoner människor med en demenssjukdom och det finns ett stort behov av alternativa metoder för att höja demenssjukas livskvalitet.

Forskning visar att dans medför ett ökat välmående, välbefinnandet men också ökad livskraft och livsenergi bland personer med demens. Det finns också positiva psykologiska effekter som kan härledas till dans som exempelvis ett förbättrat beteendemönster och mindre stress.

Dansen medför också många positiva fysiologiska effekter. Främst handlar det om förbättrad balans, hållning, ökad rörlighet och ett allmänt ökat fysiskt välbefinnande.

Världspremiär

Årets alzheimerdag bjuder på en världspremiär för en film gjord av den internationellt kända fotografen Yanan Li. Filmen fångar det dansuppträdande som personer med demens-sjukdom har gjort i koreografi av Joakim Stephenson som närmast kommer från Kungliga Operan.

Under eventet kommer också vinnarna av den Internationella Seniorkampen uppmärksammas med fina priser. En tävling som har anordnas av Upplands-Bro.

Konstutställning

På konstutställningen presenteras ett urval av målningarna från kommunens konstprojekt, där personer med kognitiv sjukdom målar. Konstprojektet startades 2010 med syfte att öka livskvaliteten.

Intresserad av eventet?

Var?

Kulturhuset, Upplands-Bro kommun, Kungsängen.

När?

Den 28 september klockan 13.00-16.00 Ingen föranmälan krävs. Varmt välkomna!

Är du nöjd med informationen på sidan?