Uppdaterad 06 september 2022
Skriv ut

Kungsdagen lockade tusentals besökare

Helgens stora evenemang på lördagen i Kungsängen centrum, Kungsdagen, lockade tusentals besökare. Publiken kunde njuta av ett soligt väder, underhållning på scenen och en mängd olika utställare.

Torg ovanifrån

Kungsängens torg från ovan under Kungsdagen. Drygt 30 utställare fanns på plats.

- Det har varit en stor utmaning med planeringen inför den här dagen. Allt från efterdyningarna från pandemin till det som påverkar oss alla med kriget i Ukraina. Vi är ändå väldigt nöjda. Det kom mycket folk och vädret var på vår sida, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef i kommunen och ansvarig för Kungsdagen.

Brandbil och polisbil

Räddningstjänst och polis lockade många nyfikna besökare under dagen.

Senast ett evenemang av det här slaget hölls i Kungsängen var 2019, före covid-pandemin. Då hette det Kungsfesten.

- En av anledningarna till namnbytet var att vi ville tona ned ordet fest i år, inte minst mot bakgrund av det som drabbar våra medmänniskor i Ukraina. En annan skillnad är att vi i år valde att satsa på enbart lokala förmågor på scenen. Vi har ju ett fantastiskt kultur- och fritidsliv som vi vill lyfta fram, säger Hannah Rydstedt Nencioni.

Kvinna målar barn med ansiktsfärg

Ansiktsmålare Sarah Le Clus Blomqvist hade stundtals en lång kö av barn som ville bli målade.

Förutom ett varierat utbud av mat kunde besökarna lämna Kungsdagen med färggranna ansiktsmålningar, men också med påfylld information från företag, olika ideella organisationer och även politiska partier. Valstugorna i centrum var öppna hela dagen och de olika partierna fick också hålla varsitt anförande på scenen.

Scenprogrammet dominerades annars av uppträdanden från bland annat kulturskolan, artister från Funkisfestivalen, Dancing Queens, elever från Opus Nordens Musikskola och allsång med Andreas Rydman Band tillsammans med Nisse Bielfeld.

Publik framför en scen och en talare

Lokala företrädare för de politiska partierna fick chansen att prata under tre minuter på scenen.

Se drönarflygningen över Kungsängen under Kungsdagen!

Är du nöjd med informationen på sidan?