Uppdaterad 30 november 2022
Skriv ut

Lillsjö friluftsgård invigd

I lördags, 20 augusti, invigdes äntligen den nya friluftsgården vid Lillsjön. Kafé, möteslokal, värmestuga, omklädningsrum och en massa smarta digitala hjälpmedel är saker som ska göra gården till en samlingspunkt året runt. Huset kommer att öppna officiellt för allmänheten så snart de sista försenade leveranserna är på plats.

Collage med fyra bilder. Ett hus, personer som skapar och klipper ett band.

Uppe till höger: Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande inviger lokalen tillsammans med Dani Adullahad från Petjos och Dan Carlsson, representant för Parkrun.Nere till vänster: Rebecca Liljefors, kreatör, visar Klara Thomas hur man skapar en vindflöjel med naturmaterial.Nere till höger: Helene Berg, som står för den konstnärliga utsmyckningen framför ett par av de fotografiska verken där där hon använt sig av närbilder på växter liggande på ett ljusbord.

Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, klippte invigningsbandet och konstaterade att huset är mer än en friluftsgård.

- Det är en möteplats och en plats för aktiviteter också. Utanför finns en lekplats, yogaplattform, parkourdel och frisbeegolf. Som fågel Fenix har friluftsgården rest sig upp ur askan och kommit tillbaka större, starkare och bättre, sade Mattias Peterson och hänvisade till branden 2018 som totalförstörde den förra byggnaden.

Invigningstalade gjorde också kultur- och fritidschef Hannah Rydstedt Nencioni.

- Lillsjö friluftsområde är ju en pärla i Upplands-Bro kommun. En plats för rekreation, motion, aktivitet och inspiration. En plats för utveckling och innovation där vi kunnat utveckla utemiljöerna tack vara LONA-bidrag (Lokala naturvårdssatsningen) från länsstyrelsen.

Teknik och natur

Innovationen vid Lillsjön består till stor del av ett projekt som heter Teknik och natur, och som drivs av Upplands-Bro kommun.

- Vi kallar det för en smart uppkopplad badplats. Det innebär att vi har kopplat upp hela området mot sensorer för att kunna ge en bättre service. Man kan till exempel se parkeringsläget, ungefär hur många besökare som är här, vatten- och lufttemperaturen och även hur många kajaker som är lediga. För att nämna några saker, berättade Mattias Rindefors, innovationssamordnare på Upplands-Bro kommun.

Hemgjord glass i kaféet

På plats på lördagen fanns också konstnären Helene Berg som stått för den konstnärliga utsmyckningen, kreatören Rebecca Liljefors, som höll i en återbruksworkshop, och representanter för den ideella föreningen Parkrun.


I anslutning till invigningen fick de närvarande veta lite mer om kaféet som Petjos, efter upphandling, fått uppdraget att bygga upp.
- Vi är så tacksamma för att vi får den här chansen och ser verkligen fram emot att möta våra gäster här. När allt är på plats kommer vi att kunna bjuda på gelato som vi tillverkar själva här på friluftsgården, berättade Dani Abdallahad, en av ägarna till Petjos.

Är du nöjd med informationen på sidan?