Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Museibesök och paddling – Bro:n flyttade ut i sommar för ökad trygghet

I sommar har Bro:n, fritidsgården för unga 16-19 år, tillfälligt flyttat ut från sin lokal i Bro centrum. I stället ordnar personalen aktiviteter som paddling, museibesök och annat. En omställning med syfte att öka tryggheten för unga.

Bild på kommunpolisen och två medarbetare från kommunen

Magnus Nilsson - kommunpolis, Hannah Rydstedt Nencioni - kultur- och fritidschef, Agneta von Schoting - avdelningschef på socialtjänsten.

Att verksamheten flyttat ut ur lokalen över sommaren handlar ursprungligen om en trygghetsåtgärd. Strax före skolavslutningen kom uppgifter från polisen om att personer med koppling till kriminella nätverk rörde sig i Bro centrum. Det fanns en oro för en ökad risk för att unga skulle kunna hamna i sällskap med negativt inflytande.

– Vi har ett väldigt gott samarbete med polisen. När vi fick den här informationen så agerade vi direkt och tog kontakt med kultur- och fritid som har hand om Bro:n, vars målgrupp är äldre tonåringar, säger Agneta von Schoting, avdelningschef på socialkontoret.

Fritidsledaren Yasin berättar att sommaraktiviteterna har uppskattats.

– En del tycker att det är tråkigt att lokalen är stängd, men aktiviteterna har fungerat bra och vi har haft med ungdomar på alla aktiviteter, säger han.

Hannah Rydstedt Nencioni är kultur- och fritidschef.

– Jag och min personal beslutade oss för att ställa om verksamheten. Precis som under pandemin så anpassar vi oss efter omständigheterna. Men vi stänger inte ner, utan har faktiskt mer verksamhet för den här målgruppen nu, än som först var planerat inför sommaren, säger hon.

Hon fortsätter:

– Genom att inte ha verksamheten inne i Bro:ns lokaler så drar vi inte ungdomarna till centrum med våra aktiviteter. Tvärtom, vilket var syftet. Det har fungerat bra, säger hon.

Generellt har det varit en lugn sommar i hela kommunen, enligt Hannah Rydstedt Nencioni och Agneta von Shoting, en lägesbild som även polisen delar.

– Det har inte varit några allvarliga händelser eller någon annan anledning till oro i Upplands-Bro i sommar, tvärtom har det varit väldigt lugnt, vilket är positivt, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla/Upplands-Bro.

Är du nöjd med informationen på sidan?