Uppdaterad 02 september 2022
Skriv ut

SM i beridet bågskytte – på Bro park 5 -7 augusti

Nästa vecka arrangeras SM i beridet bågskytte på Bro park i Upplands-Bro. En sport som är precis som det låter, en ryttare som rider i full galopp och skjuter pil mot måltavlor i olika riktningar och på olika avstånd, längs en tävlingssträcka.

Informationsbroschyr för SM, med blå bakgrund

Beridet bågskytte är en modern sportgren som skapades i Europa på 1980-talet och sporten kräver en mycket bra relation, mod och ett gott samspel mellan ryttare och häst, då ryttaren inte håller i några tyglar när man tränar eller tävlar. Sporten kan utföras både individuellt och i lag.

– Tävlingen arrangeras ideellt och Upplands-Bro kommun ger stöd till Upplands-Bro ryttarförening och Kungsängens Bågskytteklubb, som jobbar med och under tävlingen, säger Susanne Lindqvist, avdelningschef Idrott & förening, Upplands-Bro kommun.

De tre tävlingsdagarna är uppdelade i tre grenar - teknik, fart och jakt - de tävlande tar sig igenom en slinga på 700 meter, där det dyker upp ett tjugotal djur i 3D som de ska försöka träffa.

Officiella tävlingar utförs på svensk, europeisk och världsnivå. Sedan 2015 är sporten en del av bågskytteförbundet och antalet utövare har ökat kraftigt under senare delen av 2010-talet då hästsporten synts mer i media.

Sverige har många duktiga juniorer och seniorer som har tagit flera medaljer i både VM och EM. I Ungern är exempelvis beridet bågskytte nästan lika stor som fotbollen är i Sverige.

– Ta chansen att se SM i en fartfylld hästsport, på plats i Upplands-Bro, säger Susanne Lindqvist.

Info

Entré till SM-tävlingarna: 20 kr, parkering 20 kr.

Under helgen kommer det att finnas fika att köpa på plats samt en del marknadsstånd på området.

Är du nöjd med informationen på sidan?