Uppdaterad 07 november 2022
Skriv ut

Unga påverkar – feriejobb för ökat inflytande för unga

Unga påverkar är sommarjobbsprojektet som ger unga de verktyg de behöver för att bli samhällsdelaktiga, öka tillit och möjlighet till påverkan.

– Vi utbildar unga i hur de ska få samhällsinflytande, säger Ahmed Afgou, handledare i Unga påverkar. Det handlar om allt från att förstå hur lokalsamhället fungerar, hur beslut tas i din kommun till allt om valrörelsen.

Bild på ung kille i reflexväst framför container

Jacob Brünahl från Kungsängen är en av feriejobbarna i Unga påverkar. Tillit och samhällsdelaktighet är några av de områden de jobbar med under den här feriejobbsperioden.

Andra etappen av Unga påverkar är inne på sin andra vecka. Under tre veckor får 13 feriejobbare lära mer om hur de kan öka sin samhällsdelaktighet och få inflytande på olika sätt. Handledare är medlemmar från Ungdomsrådet i Upplands-Bro kommun.

- Vi förmedlar den kunskap och de erfarenheter som vi i Ungdomsrådet har samlat på oss över tid, säger Ahmed Afgou. Som att förstå skillnaden mellan en kommundirektörs ansvar och vad kommunstyrelsen gör. Det är inget man får lära sig i skolan.

Första delen av Unga påverkar arbetade med en rad scenarier som tagits fram i Upplands-Bro kommun, där fokus är ungas perspektiv på EST – Effektiv Samverkan för Trygghet. Den pågående etappen arbetar med Unity Bridge – ett projekt för att öka tillit, delaktighet och inflytande bland unga. Den tredje perioden ska arbeta med digital kommunikation, och förbättra bland annat hur Upplands-Bro kommun når ut i sociala medier.

Bild på ung kille i grå tröja

Ahmed Afgou, handledare för Unga påverkar, feriejobben i Upplands-Bro kommun, som arbetar för ökad samhällsdelaktighet och tillit.

– Vi pratar mycket om det kommande valet, säger Ahmed Afgou. Alltifrån hur SVTs Valkompassen fungerar till vilka politiska partier det finns i Upplands-Bro och hur de skiljer sig åt i olika frågor.

Jacob Brühnal från Kungsängen är en av feriejobbarna i Unga påverkar. Den här dagen genomför de en enkät vid Aktivitetscontainern i Bro bland unga, om deras tillit till personal från kommunen, skolan och polisen.

– Jag gillar att jobba med sociala frågor, det är viktigt att förstå hur man kan påverka samhället.

De förbereder också de politiska paneler som ska hållas på Kungsängsdagen den 27 augusti respektive på Brodagen, den 10 september. Förstagångsväljare kan då ställa alla sina frågor till representanter för de politiska partierna i Upplands-Bro.

Unga påverkar har sommaravslutning den 18 augusti i Stjärnparken i Bro. Där kan du se utställningar av det som Unga påverkar har arbetat med under sommaren.

Är du nöjd med informationen på sidan?