Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

SOMMARPODDEN: Hipp, hipp hundra för Inga!

Hon föddes 30 juli 1922 och fyller alltså snart 100 år. Hipp hipp hurra! Livs levande med minnet i behåll berättar hon om uppväxten i Skåne, promenaderna till skolan i trätofflor och hur det kom sig att hon som 19-åring flyttade till Stockholm.

Bild på Inga

Hör avsnitt 32 där Sharmarke "Shacke" Elmi samtalar med Inga Nilsson. De pratar förstås mycket om "då" eftersom Inga snart tillhör den minoritet på drygt 1400 svenskar som uppnår den aktningsvärda åldern 100 år.

Inga berättar om föräldrarna, som var statare* och hur hon själv blev piga vid 14 års ålder. Från dagen hon cyklade till jobbet blev cykeln en viktig del av hennes liv. Inte minst genom mötet med Klas som gjorde att hon som 19-åring flyttade till Stockholm.

På Lillsjöskolan startade Klas sin första cykelverkstad och så småningom blev Inga intervjuad av TV-sporten med sin 21-växlade cykel. Än idag har hon vänner kvar inom kommunens socialtjänst där hon under många år arbetade som "god man", det vill säga ombud för dem med funktionsvariationer.

*Statare var huvudsakligen gifta, helårsanställda lantarbetare som fick lön i natura (som mat och bostad), så kallad stat.

Är du nöjd med informationen på sidan?