Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Katalysatorstölderna ökar – så här kan du skydda din bil

Stöld av katalysatorer är ett växande problem. Ett mängdbrott som drabbar främst bilar av litet äldre modell och där ett tjuvteam endast behöver en minut på sig för att lämna platsen med en bortsågad katalysator. Men det finns sätt att skydda sin bil från stöld.

Bild på parkeringsplats med en bil som håller på att parkera

Enligt Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro är katalysatorstölder är ett brott som främst drabbar ägare av lite äldre bilar, tillverkade på 1990- och 2000-talet. Katalysatorn är en del av avgassystemet, som sitter under bilen, och renar avgaserna från bensindrivna bilar. På bilar av yngre årsmodell sitter katalysatorn vanligen mer svåråtkomligt.

Katalysatorn innehåller små mängder av ädelmetallerna platina, palladium och rodium. Priset på dem har den senaste tiden skjutit i höjden, vilket gör katalysatorerna stöldbegärliga och säljbara på en svart marknad. Äldre katalysatorer är mer värdefulla då det oftast är mer ädelmetaller i dem.

– Vi rekommenderar de med en bil som riskerar att utsättas för stöld, att prata med en återförsäljare och/eller märkesverkstad för att få information om vad just ditt bilmärke kan erbjuda för åtgärder som förhindrar och försvårar för tjuven, säger Magnus Nilsson.

I operativt polisarbete är katalysatorstölder svårjobbat. Ett vältrimmat tjuvteam om två-fyra personer behöver bara en minut på sig innan de kan lämna platsen med den bortsågade katalysatorn.

Magnus Nilsson säger att brottsplatserna numera är överallt där bilar parkeras utomhus. Tidigare var det mest stora parkeringar som drabbades nattetid.

– Nu händer det att tjuvarna slår till också dagtid i villaområden, vilket gör det svårt att förhindra dessa stölder med poliser i yttre tjänst, säger Magnus Nilsson. Ibland blir tjuvar påkomna när de begår brottet eller då vi stoppar och kontrollerar fordon som innehåller den här typen av stöldgods och att gärningspersoner då blir dömda. Tyvärr kan dessa stölder pågå så länge vinsten överstiger besväret och risken. Förutom egna åtgärder är grannsamverkan och ökad uppmärksamhet bra sätt att försvåra för dessa brott.

Är du nöjd med informationen på sidan?