Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Brygga längs strandpromenaden vid Lillsjön avstängd

Trädäcket längs Lillsjöns vattenlinje vid Högnäsvägen i Sylta är avstängt. En besiktning är genomförd och kommunen har beställt en åtgärdsplan. Reparationen startar så snart som möjligt.

Redan innan isen hade smält helt i mars stod det klart att trädäcket längs den omtyckta strandpromenaden hade skadats under vintern, då det lutade något. Så snart det blev öppet vatten i början av april tog kommunen dit en bryggkonstruktör för att genomföra en besiktning.

Slutsatsen är att stolparna under vattenytan är skadade. Orsaken är att isen under vårvintern har smält och fryst igen om vartannat. Det har samtidigt varit pålandsvind, vilket har skapat tryck på konstruktionen in mot bergväggen. Isbildningen har gjort så att pelarna under vattnet har flyttat på sig.

Det är inte första gången som bryggan har påverkats av vintervädret. Bryggan är över 12 år gammal och i år blev vintern för mycket för konstruktionen.

Uppskattas av många

Det krävs nu en omfattande reparation. Kommunen har beställt en åtgärdsplan. Först när den är färdig vet man ifall stolparna kan lagas eller om de måste bytas ut helt.

Strandpromenaden uppskattas av många invånare och används flitigt, framför allt under sommarhalvåret. Flera personer har hört av sig till kommunen med frågor om när den kan öppnas igen.

– Vi är mycket angelägna om komma i gång med reparationen, vi vill kunna öppna så att allmänheten får tillgång till promenaden. Så fort vi har åtgärdsplanen så kommer en entreprenör att få uppdraget. Men innan bryggan är lagad och besiktigad så måste den hållas stängd, vi vill inte riskera några olyckor, säger Maja Taaler Larsson, teknisk chef.

Det finns i nuläget inget exakt datum för när reparationen kan vara genomförd.

Är du nöjd med informationen på sidan?