Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Ny dirtcykelbana invigd i Kungsängen

För ett år sedan skrev cykelentusiasten Melvin Johansson ett brev till kommunen och frågade om hjälp med att bygga en dirtcykelbana bakom Lillsjöskolan i Kungsängen. På tisdagen invigdes banan av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson (C).

Tre killar med varsin cykel

Bröderna Morits och Melvin Johansson, och Anton Sjöholm, har byggt dirtcykelbanan med stöd från kommunen.

– Killarna har själva gjort jobbet och kommunen har bidragit med material, säger Susanne Lindqvist, avdelningschef idrott och förening på Kultur-och fritidskontoret.

Med killarna menas Anton Sjöholm och bröderna Melvin och Morits Johansson. De tre ungdomarna har tillsammans lagt ned mängder med timmar på att få till en fin bana.

– Det fanns en tidigare på samma plats, men den var ganska nedgången och det ville vi ändra på, säger Melvin Johansson, som cyklat så länge han minns.

Kille hoppar med dirt-cykel

Anton Sjöholm visar ett hopp i den nya banan.

Nu erbjuder dirtcykelbanan fyra leder med olika svårighetsgrad och flera nya hopp. Och allt fler cykelintresserade har upptäckt möjligheterna.

– Det är folk här i stort sett varje kväll, och vårt instagramkonto har över ett hundra följare nu, berättar Melvin.

Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro kommun öser lovord över initiativet med dirtcykelbanan.

– Det är viktigt för oss att fånga upp ungas engagemang och bredda utbudet för att kunna erbjuda en aktiv fritid för så många som möjligt, säger hon.

Det som lockar med dirtcykling är att köra på en preparerad och kuperad bana utomhus, och att kunna utföra spektakulära hopp och tricks.

– Det bästa är när man gör ett hopp, flyger genom luften och känner sig tyngdlös, säger Anton Sjöholm, som gärna ser att fler kommer och cyklar men också hjälper till att underhålla och bygga ut banan.

Man klipper invigningsband vid cykelbana

Mattias Peterson (C), Kultur- och fritidsnämndens ordförande, invigde den nya dirtcykelbanan i Kungsängen på tisdagen.

Fakta dirtcykel
En dirtcykel är en typ av mountainbike. Den liknar en BMX-cykel men har större ram och hjul, dämpning fram och oftast bara broms bak.

Dirtcykelbanan i Kungsängen
Banan ligger bakom Lillsjöskolan i Kungsängen och har fyra leder i olika svårighetsgrader. Det är kostnadsfritt att cykla på banan och man behöver inte vara med i någon förening.

På instagramkontot Kungsangen_dirten finns mer information och bilder om banan.

Är du nöjd med informationen på sidan?