Uppdaterad 02 september 2022
Skriv ut

Earth hour-veckan 2022

Den globala klimatmanifestationen Earth hour hålls varje år under en timme den sista lördagen i mars. Då släcker människor världen över sina lampor för att uppmärksamma klimatfrågan. Upplands-Bro kommun deltar med aktiviteter under veckan innan.

Kollage: En illustration för Earth hour, en man, en kvinna.

– Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste frågor, som vi påminns om under Earth hour-veckan. Social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet är en integrerad del av kommunens nämndmål eftersom vi vill se ett hållbart Upplands-Bro, nu och i framtiden, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Släck lamporna 26 mars

Earth hour-veckan startar måndag 21 mars och avslutas med den globala manifestationen Earth hour, som i år är klockan 20:30-21:30 lördag 26 mars.

Som vanligt blir det flera aktiviteter under veckan. Programmet hittar du längre ner på sidan.

Alla kan delta

– Vi behöver hjälpas åt för att bidra till de nationella målen och till de globala målen om hållbarhet i Agenda 2030. Varje steg i rätt riktning räknas. Alla kan delta i manifestationen den 26 mars och släcka lamporna en timme från klockan 20:30. Tänd ljus, prata om klimatet – en av våra viktigaste frågor, säger Nicola Björk.

Program Earth hour-veckan 2022

Energi- och klimatrådgivning - utställning i Kungsängen

Hur kan jag bidra till ett bättre klimat? Hur kan jag hushålla med elen för att påverka både min plånbok och planeten? Under Earth hour-veckan har kommunen en utställning med matnyttig information om energi och klimat.

Tid: måndag till torsdag: 07:45-16:00

Plats: kommunhusets entré i Kungsängen, Furuhällsplan 1

Miljötema i biblioteken hela veckan

Är dina vetgiriga barn intresserade av att lära sig mer om klimatet? Under Earth hour-veckan dukar biblioteken upp med både faktarika och trevliga böcker om miljö och klimat. Välkomna in att lära er ännu mer!

Biblioteket i Bro

Måndag–torsdag 10.00–20.00

Fredag 11.00–17.00

Lördag-söndag 10.00–16.00

Biblioteket i Kungsängen

Måndag-torsdag 10.00–19.00

Fredag 11.00–17.00

Lördag 11.00–15.00

After school 9-14 år: Återbrukspyssla inför Earth Hour (22-25/3)

Kom till After school och återbrukspyssla inför Earth hour.

Tisdag 22 mars: Tillverka din egna ljuslykta av återbrukade glasburkar.

Onsdag 23 mars: Plantera blommor som gynnar den biologiska mångfalden i återbrukade mjölkkartonger.

Fredag 25 mars: Vi tillverkar pennställ och fina askar av återbrukade material

Varje gång gör vi även andra kreativa återbrukspyssel av vårt material hemifrån. Ta gärna med dig eget återbruksmaterialet som du har hemma. Såsom ursköljda glasburkar och konservburkar, mjölkkartonger, toarullar och tomma chipsrör. Så får du hitta kreativa metoder för att använda sakerna på nytt.

Helt gratis & drop-in! För dig som är 9-14 år

Tid: tisdag, onsdag och fredag klockan 14.30-16.45

Plats: Verkstan, biblioteket i Brohuset och Kulturhuset

Energirådgivning (23/3 & 25/3)

Är du intresserad av att energieffektivisera ditt hem? Eller vill du installera solceller eller laddplats till din elbil?

Klimat- och energirådgivare svarar på frågor kring din fastighets energieffektivisering. Det kan gälla din lägenhet eller bostadsrättsförening, din villa eller ditt företags fastighet.

Energirådgivningen arrangeras av Upplands-Bro kommun genom Energi- och klimatrådgivningen. Ett samarbete inom Stockholms län tillsammans med Storstockholm.

Välkommen på gratis energirådgivning! Vi bjuder på kaffe.

Tid: onsdagen 23 mars klockan 15:00-18:00 och fredagen 25 mars klockan 11:00-14:00

Plats: Kulturhusets entré i Kungsängen, Furuhällsplan 1

Cykelfix i Bro (24/3)

Torsdagen den 24 mars bjuder Bro Centrum på cykelfix alldeles gratis. Kom förbi med din hoj så gör vi den lika fin som våren!

Vi hjälper till med t ex: punkteringar, justering av sadel, justering av bromsar, justering av växlar, kontroll av trafiksäkerhet, smörjning av kedja, kontroll och åtgärd av däcktryck, enklare rengöring etc. Efter du lämnat in din cykel får du uppge ditt mobilnummer och så sms:ar vi dig när den är klar. Vi har två tekniker på plats och kommer försöka hinna serva så många cyklar som bara går men vi kan inte garantera att alla får sin cykel servad.

På plats kommer också cykelfrämjandet att vara och informera alla barn och vuxna om trafiksäkerhet. Också Omdaning Bro kommer att vara på plats och informera om sin verksamhet.

Tid: torsdagen 24 mars klockan 10.00-18.00

Plats: Bro Centrum

Rock & pop - en konsert med elever från Kulturskolan Upplands-Bro (25/3)

Elever från Kulturskolan Upplands-Bro uppträder med låtar av bl.a Eric Clapton, Adèle och Imagine Dragons. Under kvällen kan den som vill få bidra till vår insamling "För en levande planet" genom WWF.

Gratis inträde!

Tid: fredagen den 25 mars klockan 19.00-20.00

Plats: Ekhammarscenen, Ekhammarskolan, Skolvägen 20, Kungsängen

Akvarellmåleri med Klimattänk (26/3)

Akvarellkurs för nybörjare med Helena N Åkerlund. Kursen kommer att fokusera på måleri av landskap, vatten och träd. Helena kommer att prata om hur miljön påverkas av pigmenten i färgerna och hur du kan måla mera klimatsmart.

Helena N Åkerlund är konstnär och har ett eget Galleri och en KonstStudio för vuxna och ungdomar hemma i trädgården. Hon driver Konstskola för barn sedan femton år tillbaka i samarbete med Upplands-Bro kommun. Hon leder även målarkurser för vuxna samt kurser i Kalligrafi och Lettering.

Välkommen till en introduktionskurs i Akvarellmåleri med Helena N Åkerlund!

Tid: lördag 26/3 Klockan 11.00-16.00

Plats: Bildverkstan plan 5, Kulturhuset i Kungsängen

Konsert med Skräpitas (26/3)

En kreativ och interaktiv föreställning med slagverkarna Diva och Liliana som spelar svängiga rytmer från Brasilien, Colombia, Argentina, Uruguay, Chile, Peru och Kuba. Tillsammans får barnen bygga egna instrumnt av återvunnet material och delta i musiken!

Skräpitas följer en latinamerikansk slagverksduo som vill rädda världen!

Tillsammans med publiken sjunger de traditionella sånger samt gamla och nya lekramsor från Latinamerika och Sverige. Föreställningen har som syfte att göra oss medvetna om miljösituationen på ett roligt och lekfullt sätt genom att återanvända sopor. Barnen är delaktiga och bygger maracas av återvunnet material som de kommer att spela med under föreställningen. Barnen får också en grundläggande kunskap om vad som är tempo och puls i musiken, sjunga med i sånger både på svenska och spanska samt lära sig några spanska ord! Föreställningen presenteras i samarbete med Region Stockholm.

Gratis inträde!

Tid: lördag 26/3 klockan 13.00-13.45

Plats: Brohuset/Danssalen

Skogsvandring i skymningen – för hela familjen (26/3)

Vandring med kommunekolog och kulturmiljöansvarig. Se spännande gravfält och träd!

Vi börjar vår skymningsvandring klockan 18.00 med samling utanför Brohusets entré. Ta med ficklampa och matsäck om du vill. Vi går i Råbyskogen och tittar på spännande gravfält och fantastiska träd. Vi avslutar med att lära oss tända eld med eldstål för att uppleva skymningen med en brasa där vi avnjuter vår medhavda matsäck. Vi är klara klockan 19.00. Hela familjen är välkommen! Råbyspårets elljus kommer vara släckt under denna timme.

Vandringen är gratis och du behöver inte anmäla dig.

Tid: lördag 26/3 klockan 18:00-19:00

Plats: samling utanför Brohuset i Bro

Earth hour-dagen i Bro (26/3)

Under lördagen den 26 mars sker det flera aktiviteter i Bro.

13.00-13.45 Skräpitas konsert (mer info längre upp i programmet)

13.45-15.00 Fältassistenterna grillar och bjuder på vegetarisk korv. Omdaning Bro är på plats och pratar om belysning i offentlig miljö.

17.00-18.00 Fältassistenterna grillar och bjuder på vegetarisk korv. Omdaning Bro är på plats och pratar om belysning i offentlig miljö.

18.00-19:00 Skogspromenad med kommunekolog och kulturmiljöansvarig, se fantastiska gravfält och träd (mer info längre upp i programmet)

21:30-22:30 Alla som vill släcker sina lampor

Är du nöjd med informationen på sidan?