Grannstödsbilen i Upplands-Bro rullar för din lokala trygghet
Med vaken blick söker de av allt de ser genom bilrutan. De känner varje område i Upplands-Bro kommun precis lika bra som de känner varandra. I tio år har KG Sjöblom och Tomas Arvén rattat Grannstödsbilen i Upplands-Bro kommun ihop.
– Det känns bra att kunna göra något för andra, säger KG Sjöblom.
Först en kort koll av att allt finns med i bilen: skyltar, sjukvårdsväska, hjärtstartare, brandsläckare och filtar. Tomas Arvén blåser i alkolåset och får klartecken till att köra första passet på dagens runda.
– Finns det inga särskilda önskemål från lokalpolisen eller trygghetssamordnarna på kommunen om var vi ska åka så väljer vi rundor efter vad vi själva tycker, säger KG Sjöblom. Vi ser till att hinna med så många områden som möjligt.
Grannstödsbilen i Upplands-Bro kommun har funnits i tolv år. KG Sjöblom, Upplands-Brobo sedan 1969, har varit med från starten.
– Jag hade tid över som pensionär, ville inte bara gå hemma. Med grannstödsbilen kommer man ut, bidrar till tryggheten i samhället och gör en insats.
Återväxten en utmaning
Totalt finns ett 50-tal personer som kan köra grannstödsbilen, men med åren och rådande restriktioner så har den aktiva kretsen minskat. Idag är det ett tiotal som turas om att sätta upp sig på körschemat. Innan pandemin bröt ut rullade grannstödsbilen flera gånger i veckan, det senaste halvåret har det blivit en gång i månaden.
– Återväxten är en utmaning, säger KG Sjöblom. Vi som är aktiva försöker nu värva minst en vän som kan tänka sig att gå med. För att komma ifråga får man göra ett antal tester; körprov så att man säkert kan hantera bilen, brandsläckarutbildning och kurs i sjukvård och hur man sköter hjärtstartaren.
Grannstödsbilen är uppskattad. Överallt möter vi kommuninvånare som vinkar glatt. Och läget på heldagsturerna är lugnt. Tomas Arvén uppskattar antalet händelser under de här tio åren till max en handfull.
– Vid ett tillfälle fick vi tips om att det pågick ett villainbrott. När vi åkte dit mötte vi tjuvarna på väg därifrån i bil. Vi tog registreringsnumret, ringde polisen och följde efter till dess att polisen kunde stoppa dem, säger Tomas Arvén. En annan gång såg vi att det satt nycklar i en villadörr. När vi ringde på visade det sig att husägarna hade glömt dem kvar där – de var förstås tacksamma.
De som kör grannstödsbilen gör det ideellt. Ersättningen för ett heldagspass består av att kunna fika på ett antal ställen runt om i Upplands-Bro kommun samt en lunchkupong som kan lösas in i valfri skolmatsal. De rutinerade grannstödsförarna har förstås järnkoll på var lunchen helst bör intas.
– Hagnässkolan, säger KG snabbt. Kocken där är så bra!
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Stängt
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?