Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Machofabriken – ett interaktivt jämställdhetsarbete om normer, för unga

Föreställningar och normer kring manlighet är grunden för utbildningen Machofabriken. Idag deltog medarbetare från skola, fritids och fältarna i Upplands-Bro kommun, i en heldagsintroduktion i det praktiska arbetet för jämställdhet och mot våld, tillsammans med unga. Fokus ligger på normer för manlighet, och hur det påverkar oss alla.

Fem personer från utbildningen

Utbildning i Machofabriken - interaktiva verktyg för jämställdhet, för unga. Fr v: Robert Petersén, utbildare, Viveka Grujicic och Stina-Britta Hellberg, Upplands-Bro gymnasium, Gabriella Özel Carlberg, Härnevi skola och Eda Yasar, Råbyskolan.

Filmerna och övningarna är indelade i hela femton teman och erbjuder olika verktyg att utforska och reflektera kring förväntningar, attityder och begränsningar utifrån destruktiva könsroller. Vilka teman som används och i vilken takt, beror på gruppen, säger Robert Petersén, MÄN, som utbildar i Machofabriken.

– Materialet i Machofabriken är för unga i åldrarna 13-25 år, men delar kan även användas i mellanstadiet. Genom filmer, interaktiva övningar och samtal kan de reflektera kring exempelvis vänskap och relationer, våld och ungas utsatthet på nätet, säger Robert Petersén. De olika kapitlen är också relaterade till både läroplan och olika ämnesmål i skolan.

– Ett bra, praktiskt, material för att prata ännu mer om normer med unga, säger Stina-Britta Hellberg, kurator på Upplands-Bro gymnasiet.

Är du nöjd med informationen på sidan?