Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Duo prisas för rådigt ingripande vid brand

Det kunde ha blivit en storbrand i sporthallen vid Upplands-Brogymnasiet den 12 oktober, men Susanne Lindqvist och Anna Stegius ingrep och lyckades släcka elden. I dag prisades de av brandkåren för sina insatser.

Två tjejer som är mottagare av priset framför en brandbil från Attunda brandkår

Utmärkelsen delades ut av Tomas Wrådhe, distriktschef Upplands-Bro och Knivsta, vid Brandkåren Attunda.

– Ni släckte branden och utrymde alla människor. Ett mönsterexempel som måste premieras, sade han vid prisceremonin som hölls i brandkårens lokaler i Bro.

Tomas Wrådhe var inte den ende som ville visa sin uppskattning och höll tal. Där fanns också Ida Texell, kommundirektör, Paul Gustafsson (M), ordförande utbildningsnämnden och vice ordförande kultur- och fritidsnämnden samt Mattias Peterson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

– Det finns de människor som kliver fram när det behövs som mest. Och ni båda står för just det där, det magiska som bara finns i vissa personer. Renodlat mod, handlingskraft och omtanke, sa Ida Texell som själv har ett förflutet inom räddningstjänsten, bland annat som förbundsdirektör på Brandkåren Attunda i Stockholm.

Det var på kvällen den 12 oktober som Susanne och Anna, båda anställda inom kultur- och fritidskontoret, skulle på ett snabbt besök i sporthallen i Kungsängen.

Plötsligt möttes de av en ungdom från handbollsföreningen som sa att det kom rök från en av toaletterna. De gick genast dit för att kontrollera och såg att det var rökfyllt och brann inne på toaletten. På väggen bredvid fanns en brandsläckare som Susanne tog tag i medan Anna ringde 112 och letade upp ytterligare en brandsläckare.

Medan Susanne, Anna och en handbollsledare arbetade med att få bukt med branden utrymde övriga ledare hallen och samlade ungdomarna utanför. När brandkår, polis och ambulans kom till platsen var elden släckt.

Att insatsen skulle leda till en fin utmärkelse kom som en överraskning för de båda.

– Det är givetvis en väldigt stor ära, säger Susanne Lindqvist och får medhåll av kollegan Anna Stegius:

– Ja, det känns otroligt hedrande. Man tycker ju inte att man gjort något speciellt, men när man tänker på att både skolan och sporthallen hade kunnat gå upp i rök så känns det väldigt bra att ha varit där och ingripit, säger Anna Stegius.

Är du nöjd med informationen på sidan?