Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Sagornas rum har öppnat för barnen

I lördags invigdes det efterlängtade Sagornas rum i Brohusets bibliotek. Ett rum som ska inspirera barns läsintresse och där konstnärerna Leif och Wille Högström tillsammans med illustratören Sven Nordqvist, pappa till de älskade barnboksfigurerna Pettson och Findus, har skapat den fantasifulla inredningen.

Bild på ett rum utan fönster med soffa och kuddar

– Barnens sagor och berättelser har återfått sin plats i Bro Bibliotek och äntligen är barnavdelningen hel med verkstan och sagornas rum som bildar en fin helhet. Jag hoppas många barn framöver får möjlighet att hitta sin egen berättelse här hos oss, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, som var med och invigde rummet tillsammans med Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

– Böcker öppnar dörrar till nya världar. Och som i Narnia finns det en hemlig ingång bibliotekets nya Sagornas rum. Vi hoppas att det här rummet kommer att bidra med mycket läsglädje, säger Mattias Peterson.

Bild på kultur-och fritidschegen och kultur-och fritidsnämndens ordförande framför sagorummet

Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, och Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande framför ingången till Sagornas rum.

Rummet är tänkt att primärt användas till bibliotekets sagostunder för barn som är 3 - 9 år gamla, men kommer även att utnyttjas till samlingar och information för barn i andra åldrar.

– Skaparna Leif, Wille och Sven har gjort ett fantastiskt jobb med utformningen tillsammans med arkitekten Magnus Gissén och vi är väldigt nöjda med slutresultatet, säger Olof Språng, avdelningschef bibliotek, som hållit i projektet.

– Planen var att det skulle vara klart för längesedan men pandemin har försenat det hela, så det känns fantastiskt roligt att äntligen kunna börja använda det, tillägger han.

Tittskåp med böcker

Tittskåp signerat Sven Nordqvist.

Bild på vägg med tavla liknande Mona Lisa och en upphängd bok

Tavlan med tydlig inspiration från världsberömda Mona Lisa.

Ingången till Sagornas rum sker via en lönndörr, dold av en bokhylla i bibliotekets barnavdelning. Inredningen för tankarna till både Harry Potter och Narnia, men skaparna har också hämtat inspiration från andra sagor.

På en av väggarna ses en tavla som bär på tydliga likheter med gåtfulla Mona Lisas leende, men där kvinnan lite diskret håller i ett lånekort. På en annan vägg finns ett litet tittskåp där figurerna inne i skåpet har det där kluriga och omisskännliga uttrycket signerat Sven Nordqvist. Och den som tittar upp i taket ser svävande stearinljus och en massa stjärnbilder som tänds med speciella knappar.

Ett av de barn som besökte rummet vid invigningen var fyraårige Luca. Han var klart imponerad.
– Stjärnhimlen var cool och rummet var magiskt. Det får 150 miljarder trollspön i betyg! säger han.

SE FILMEN: Sagornas rum i Bro bibliotek

Är du nöjd med informationen på sidan?