Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Besök på E.ON:s nya anläggning i Högbytorp

Representanter för kommunen besökte E.ON:s nya anläggning på Högbytorp i Bro. Ett intressant studiebesök om hur avfall används som resurs och återvinns till material och energi.

Byggarbetare i gula kläder och hjälmar uppe på en byggnad

Katarina Barter, näringslivschef, Antonio Abizzo, anläggningsansvarig E.ON, Thomas Lenell, samhällsbyggnadschef och Lena Berglund, regionchef E.ON.

E.ON:s anläggning på Högbytorp skulle ha invigts våren 2020. Men som så mycket annat fick det ställas in på grund av pandemin.

Nu öppnar E.ON upp för studiebesök och står redo att berätta om sitt arbete med cirkulär ekonomi och återvinning av avfall för skolklasser, företag, offentlig sektor och allmänhet. Nyligen gjorde representanter för Upplands-Bro kommun ett besök.

Lena Berglund, regionchef på E.ON, inledde med en presentation av Högbytorp. Här ligger E.ON granne med sina samarbetspartners: miljöföretaget Ragn Sells samt St1, som tidigare i år köpte E.ON:s dotterbolag för biogas och biogödsel. De tre företagen har ett tätt samarbete.

Återvinning i stället för tippen

Klo som plockar upp skräp

– I Sverige är vi bra på att hantera avfall, nästan inget som kan återvinnas läggs på deponi, soptippen. Det som inte går att återvinna jobbar vi här på E.ON med att omvandla till lokalt producerad elektricitet och fjärrvärme, sa Lena Berglund.

Besökarna fick sedan en rundtur i anläggningen, genom enorma hallar med utrustning, rör och kablar. I en hall lyfter en maskin, i form av en jätteklo, sorterat avfall som ska förbrännas.

– Just nu håller den i 4,8 ton avfall. Förbränningen av det räcker för att värma upp en lägenhet på 93 kvadratmeter i ett helt år, förklarar Antonio Abizzo, anläggningsansvarig på E.ON.

Kommunens samhällsbyggnadschef Thomas Lenell uppskattade besöket.

– Att vi har tre stora aktörer i vår kommun som arbetar tillsammans för ökad hållbarhet när det gäller elförsörjning, fjärrvärme, biogas och annan återvinning är värdefullt. Hållbarhet är en viktig fråga för oss i kommunen och E.ON och Högbytorp är med och sätter Upplands-Bro på hållbarhetskartan, sa han efteråt.

Näringslivschef Katarina Barter höll med.

– Det är ett imponerande arbete som görs här. Ett hållbart kretslopp där det även ska bli spännande att se vilka fler synergier som kan bli aktuella. Jag vet att både E.ON och Ragn-Sells gärna ser att företag i behov av vatten etablerar sig i närheten, som till exempel ett mejeri, tryckeri, bryggeri eller medicinfabrik. Fina etableringsmöjligheter och ett lärande för ett hållbarare samhälle i Upplands-Bro, sa Katarina Barter.

Kollagebild på byggarbetare och E.ON:s anläggning innifrån

Inne i E.ON:s nya anläggning i Högbytorp. Innanför luckan som anläggningsansvarig Antonio Abizzo håller i förbränns avfall.

Visste du?

Under 2020 samlade E.ON i Högbytorp in 3000 ton metaller från avfall, som därmed kunde återanvändas. Det som inte går att återvinna på Högbytorp görs till fjärrvärme, lokal elektricitet, förnybar biogas och biogödsel till lantbruket. E.ON i Upplands-Bro producerar 30 megawatt elproduktion per sekund? Det täcker en stor del av kommunens behov av elektricitet en normal höstdag. E.ON har lagt 24,5 kilometer fjärrvärmeledning genom Upplands-Bro och Järfälla? Utbyggnaden av fjärrvärme i Sverige är det enskilt största bidraget till att vi minskat våra koldioxidutsläpp. När avfall förbränns bildas flygaska som innehåller både miljögifter och värdefulla resurser i form av salter. Flygaskan från E.ON kommer Ragn Sells inom kort att ta hand om i en anläggning som nu byggs. Eftersom företagen är grannar blåses askan från den ena anläggningen till den andra i särskilda rör. På så sätt slipper man upp till 6000 lastbilstransporter årligen.

Är du nöjd med informationen på sidan?