Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Första trädet planterat i Trädgårdsstaden

Fredagen den 12 november planterades det första äppelträdet i Trädgårdsstaden vid invigningen av Odla livet. Det är ett stadsodlingsprojekt som omfattar nästan 6000 kvadratmeter gemensamhetsodling i det nya området Trädgårdsstaden som byggs på den södra sidan av järnvägen i Bro. Här blir ”Odla livet” från start en viktig utgångspunkt för stadsplaneringen. I Bro Trädgårdsstad kommer boende ha möjlighet till odling av grödor och närodlad mat.

Fura personer som tar första spadtaget  på en gräsplätt framför träd

Odlingsexperterna Johanna Karlén och Karin Saler planterade trädet tillsammans med Johanna Frelin, vd för Riksbyggen och Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro.

Visionen är att bli Sveriges första matträdgårdsstad. Den första skörden från odlingarna beräknas till hösten 2022. Sedan start har Upplands-Bro kommun och Riksbyggen varit inblandade i utvecklingsprojektet. I tätt samarbete mellan politiker, ledande tjänstemän, Riksbyggen och odlingsexperter har ”Odla livet” tagit form.

– Vi gör detta projekt tillsammans, och det är i sig unikt. Vi kommer göra detta tillsammans under många år och jag tror det är så man ska bygga hållbara samhällen framöver – tillsammans och gränsöverskridande, säger Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro.

Utöver odling för privat bruk planeras det för att lokala aktörer ska få tillgång att odla alternativt köpa råvaror från matträdgården. Det innebär att Bro Trädgårdsstad kan bli den första kommunalt planerade matträdgårdsstaden. En stadsdel där boende, lantbrukare, matföretagare och restauranger kan samverka kring småskalig närproducerad matproduktion.

– Trädgårdsstaden är egentligen essensen av vad som gör vår kommun attraktiv; levande landsbygd, attraktivt boende och småstad. Vi jobbar hårt för införandet av kvartstrafik till Bro station, och Trädgårdsstaden med kopplingen till Mälaren kommer öka möjligheterna att sätta press i den frågan, säger Fredrik Kjos.

Är du nöjd med informationen på sidan?