Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Upplands-Bro nominerad till årets anhörigkommun

Ett helt nytt pris till den kommun som gör mest för anhöriga har instiftats av Anhörigas riksförbund. Upplands-Bro är en av de 16 nominerade kommunerna.

Närbild på tjej med ljusgrå tjocktröja och kort mörkt hår

Maryam Kormi Nouri, anhörigkonsulent på Upplands-Bro kommun

Syftet med det nya priset Årets Anhörigkommun är att uppmärksamma en kommun som gjort väsentliga insatser för anhöriga. Detta ska i sin tur leda till att kommunerna sporras att förbättra sina insatser och ge förutsättningar att sprida goda exempel.

– Vi är stolta över det utbud av aktiviteter vi har för anhöriga och vårt fina samarbete med Svenska kyrkan och Anhörigföreningen i Upplands-Bro kommun, där vi tillsammans har anordnat bland annat Retreatdagar, säger Maryam Kormi Nouri, anhörigkonsulent på Upplands-Bro kommun.

Inför den allra första utnämningen har följande kommuner nominerats: Alvesta, Bollnäs, Borås, Danderyd, Gävle, Hultsfred, Karlstad, Malmö, Nybro, Orust, Simrishamn, Skövde, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna och Östersund.

Anhörig är den person som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte längre klarar av vardagen på egen hand. Som anhörig kan man vara till exempel partner, förälder, barn, barnbarn, sammanboende, vän eller granne.

För att kunna utses till Årets anhörigkommun ska kommunen ha en verksamhet, eller gjort en speciell insats, som på ett tydligt sätt gynnar anhöriga. Det ska även finnas en tydlig funktion eller tjänst för stöd till anhöriga. Det kan till exempel vara en anhörigkonsulent eller motsvarande. Resurserna till anhörigstödet får inte heller ha minskats under de senaste två åren. Stödet ska omfatta anhöriga till såväl äldre som yngre närstående.

– Vi är en av få kommuner som erbjuder stöd hela vägen gällande kognitiv sjukdom, med bland annat Livslustgrupper där anhöriga och personer med kognitiv sjukdom kan delta tillsammans. Anhöriga är experterna och det är viktigt att ta vara på deras kunskaper och se de som resurser, säger Maryam Kormi Nouri.

Vill du veta mer om hur Upplands-Bro arbetar med anhöriga? Lyssna på avsnitt 24 av kommunpodden ”Bättre tillsammans”!

Är du nöjd med informationen på sidan?