Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Feriejobbande ungdomar fräschar upp Bro

De samlas på Snickarvägen 56 i Bro, varje vardagsmorgon. Den andra av totalt tre feriejobbs-perioder har börjat och efter en kort genomgång går alla ungdomar iväg till de väntande uppdragen.

Carl-Fredrik Wincent, verksamhetschef Vuxenutbildning, Upplands-Bro kommun och Lisa Edwards, kommunalråd (C)

Carl-Fredrik Wincent, verksamhetschef Vuxenutbildning, Upplands-Bro kommun och Lisa Edwards, kommunalråd (C), och ordförande i gymnasie- och arbetslivsnämnden besöker feriejobbande ungdomar i Bro.

-I varje period är det 20 ungdomar som jobbar, säger Carl-Fredrik Wincent, verksamhetschef Vuxenutbildning, i Upplands-Bro kommun.

Uppgifterna som feriejobbarna utför kommer från samarbetspartners inom Bro Utveckling (Bro IK, Företagarna Upplands-Bro, Hembla, ICA, Polismyndigheten, Upplands-Brohus och kommunen), vilket är en förutsättning för insatsen. Det är allt från målning av staket och förråd till olika slags trädgårdsarbeten.

I början på sommaren hade projektledaren Ayelen Dojorti Castro svårt att tro att allt skulle kunna hinnas med. Nu är nästan alla uppgifter klara. Områdesutveckling, att få vara med och arbeta och bidra i lokalsamhället där ungdomarna själva bor, stärker delaktigheten och ansvaret för området och alla som bor där.

-Alla har jobbat på så bra, säger Ayelen Dojorti Castro. Extra roligt att höra är när de får beröm av Upplands-Bro-bor som går förbi. För det blir verkligen så fint.

Lisa Edwards, kommunalråd (C) och ordförande i gymnasie- och arbetslivsnämnden, hälsar på och pratar med flera av feriejobbarna, några känner hon sedan tidigare.

-Feriejobb är bra på många sätt – de unga får arbetslivserfarenhet, tjänar egna pengar, får ta ansvar och lär känna fler personer som bor i Upplands-Bro. Dessutom får man ny kunskap om både områden och verksamheter i kommunen.

-I år har Upplands-Bro kommun tagit ett helhetsansvar för feriejobben samt områdesutveckling i Bro, vilket är bra. Vi har kunnat utveckla konceptet från förra året på alla punkter: fler ungdomar, längre period under sommaren och en förbättrad rekryteringsprocess för handledarna som leder ungdomarna i arbetet, säger Carl-Fredrik Wincent.

Är du nöjd med informationen på sidan?