Uppdaterad 09 november 2022
Skriv ut

Upplands-Bro kommun – först i Sverige med badvärdar för trygga badplatser

Upplands-Bro kommun är först ut i Sverige i ett unikt samarbete med Fryshuset och Svenska Livräddningssällskapet. Satsningen går ut på att utbilda ungdomar till livräddare, de får därefter sommarjobb som badvärdar vid Lillsjön i Kungsängen.

Lillsjöns badplats

Ingen innehållsförteckning finns

Bakgrunden till samarbetet är en drunkningsolycka 2020 i Botkyrka, där en ung flicka miste livet. Olyckan födde en idé på Fryshuset om ett brett samarbete med Svenska Livräddningssällskapet och någon kommun för att förhindra fler olyckor.

Pilotprojektet Goda förebilder räddar liv kom till för att förebygga drunkningsolyckor och bidra till ökad kunskap om vattensäkerhet bland ungdomar och unga vuxna. Ytterligare en bonus är att man samtidigt möjliggör nya karriärvägar för unga över 18 år. I Upplands-Bro utbildas och placeras ut livräddare och badvärdar på ett friluftsbad i Upplands-Bro kommun – Lillsjön i Kungsängen.

- Ett gott samarbete som förutom den självklara direkta nyttan, även bidrar till att stärka individen med livsviktig kunskap, och att ge nya arbetsmöjligheter för unga, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun. Vi är stolta över att vara först ut i Sverige med att ha utbildade badvärdar på plats inför sommaren.

Badvärdarna, som utbildats av Svenska Livräddningssällskapet, bemannar Lillsjöbadet i Upplands-Bro under fem veckor, från den 7 juli till den 8 augusti. Badvärdarna är på plats onsdag till söndag, kl 12 - 16. Deras primära uppgift är att främja och förebygga drunkning och andra olyckor på en begränsad del av badområdet. Dagar med sämre väder kommer fokus vara att söka upp målgruppen i området för att informera om vattensäkerhet.

Enligt Mikael Olausson, områdesansvarig säkerhet, Svenska Livräddningssällskapet, går de flesta drunkningsolyckorna att förebygga.

-Tillsammans kan vi utgöra den kraft som leder till att goda förebilder räddar liv. Håll utkik efter de rödklädda badvärdarna vid Lillsjöbadet i sommar. De svarar gärna på frågor om badvett och vattensäkerhet, säger Mikael Olausson.

- Vi vet att ett drunkningstillbud kan ske väldigt fort. Nu får vi badvakter vid Lillsjön. Riktigt bra och viktigt för Upplands-Bro. Personer på plats med verkliga färdigheter som skapar ett säkrare badande i vår fina kommun. Fantastiskt. På det här sättet får Upplands-Bro bättre beredskap om olyckan skulle vara framme, säger Mattias Peterson, (c), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Visste du?

Över 200 personer omkommer i drunkningsolyckor varje år i Sverige. Det finns cirka 2 700 friluftsbad i landet och idag är endast 19 av dessa bemannade med någon form av personal med uppgift att tillgodose säkerheten i, på och vid vattnet.

Är du nöjd med informationen på sidan?