Spara vatten när värmen kommer
I Stockholms län går det vanligtvis åt mycket vatten under varma vår- och sommardagar när många vattnar trädgårdar och fyller pooler. I vårt område är vi lyckligt lottade som kan hämta vatten i Mälaren för att producera dricksvatten. Men även om det finns gott om vatten i sjön så kan vattenverket bara rena och producera en viss mängd dricksvatten.
Varma vår- och sommardagar är det extra viktigt att vara sparsam med kranvatten, framförallt i trädgården där det kan gå åt mycket vatten. Om både privatpersoner och verksamheter hjälps åt, så kan vi tillsammans spara mycket vatten och se till att det räcker till alla.
Av hållbarhetsskäl är det dessutom alltid viktigt att tänka på att minska onödig vattenförbrukning.
Här är några tips på hur du kan spara vatten:
- Duscha istället för att bada.
- Ta korta duschar istället för långa. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig.
- Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
- Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
- Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
- Laga droppande kranar och läckande toalettstolar.
Så får du en fin trädgård och sparar på vattnet samtidigt:
Om något i trädgården behöver vattnas: vattna tidig morgon, på kvällen eller nattetid och undvik att vattna när det är som varmast. Vattna med kanna eller vattenslang som du håller i handen.
Spara regnvattnet från stuprör i en tunna och använd det för vattning.
Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.
Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under våren och sommaren. Gör det hellre på hösten, det vill säga i september och framåt.
Bra att veta:
- En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
- För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
- Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
- Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt.
- Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
- I Stockholmsområdet är vattenförbrukningen vanligtvis som högst i maj och juni.
Trädgårdsbevattning
Samla regnvattnet i en tunna och använd det till trädgårdsbevattning. Om du måste vattna i trädgården, gör det på kvällen eller tidig morgon så att inte vattnet dunstar bort. Tänk på att en vattenspridare kan göra av med 150 liter på 20 minuter, det innebär över 400 liter på en timme. Vattna med vattenkanna istället.
Duscha kortare
Duscha istället för att bada i badkar. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig eller schamponerar håret. En dusch på tre minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten
Stäng kranen när du borstar tänderna
Stäng av kranen när du borstar tänderna. Då sparar du upp till sex liter vatten i minuten. Om du gör det två gånger om dagen och stänger av två minuter, sparar du upp till 24 liter vatten per person och dag. Det blir 100 liter per dag för en familj på fyra personer!
Fyll disk- och tvättmaskinen
Fyll disk- och tvättmaskiner innan du startar dem och använd eko-program. Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt och 15 liter vatten för en disk i diskmaskin.
Handdiska i balja
Om du handdiskar: använd diskbalja istället för att diska under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten.
Fyll en vattenkaraff och ställ i kylen
Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Fyll istället en vattenkaraff och ställ i kylen så har du alltid kallt dricksvatten.
Kontrollera att inget står och läcker
Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. En droppande kran kan förbruka cirka 40 liter vatten per dygn. En strilande kran kan förbruka ungefär 800 liter per dygn. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 1900 liter per dygn.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Öppet
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?