Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Upplands-Bro en av sex nominerade till Sveriges digitaliseringskommun

Den 19 maj tillkännagav Kvalitetsmässan, ett forum för verksamhets- och samhällsutveckling inom offentlig sektor, vilka kommuner som nominerats till Sveriges digitaliseringskommun 2021. Upplands-Bro är en av sex utvalda kommuner som nu har chansen att vinna den prestigefyllda utmärkelsen.

Bildmatris av personer

Lika viktigt som effektivisering och digitalisering är människorna i kommunens verksamheter. Under hashtag #viärupplandsbro delar kommunen berättelser om personer som i sina yrkesroller gör skillnad i Upplands-Brobornas vardag.

Till Sveriges digitaliseringskommun utses den kommun som har lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet, skriver Kvalitetsmässan på sin hemsida.

– Jag är glad och stolt över vårt arbete som nu uppmärksammas. Det är människorna som står i centrum för oss i Upplands-Bro kommun och digitaliseringsarbetet handlar om att underlätta vardagen för invånare och medarbetare. Vi har satsat hårt på att ta fram den palett med digitala tjänster som nu gör just det – arbetet enklare, servicen bättre och kommunen mer tillgänglig, säger Ida Texell, kommundirektör.

Över 100 e-tjänster har lanserats inom loppet av ett år. Kommunen är först i världen med att använda AI-roboten Tengai som ett verktyg i arbetet med fördomsfri rekrytering. Sparksapp.se är en digital plattform för barn på 10-16 år som Upplands-Bro är pilotkommun för. Och i podden Bättre Tillsammans lyfts saker som är på gång i kommunen.

Kommunen producerar även egna informationsfilmer och annat filmmaterial som varit särskilt viktigt i tider av social distans, som att uppmärksamma högtider som valborg och midsommar och invigningsceremonier i form av film.

Långsiktigt arbete

Att Upplands-Bro kommun under en längre tid har bedrivit ett gediget arbete med digitalisering och innovation i verksamheterna gjorde att kommunen snabbt kunde växla upp när pandemin slog till.

– Att vi har nominerats till Sveriges digitaliseringskommun tror jag beror på bredden av digitala tjänster som har lanserats på kort tid. Det har gett resultat. Pandemin ledde till ett rejält utvecklingssprång, det kommer vi att bygga vidare på framåt, säger Johan Hedberg, digitaliserings- och IT-chef.

Övriga nominerade är Landskrona stad, Malmö stad, Sundsvalls kommun, Södertälje kommun och Växjö kommun. Vinnaren utses på Kvalitetsmässan den 7 mars 2022.

Sveriges digitaliseringskommun arrangeras av Kvalitetsmässan i samarbete med Sveriges kommuner och regioner (SKR), Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Regeringskansliet, It & telekomföretagen, Microsoft, Telia, Vinnova.

Är du nöjd med informationen på sidan?