Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Årets novelltävling avgjord

Nu har vinnarna i bibliotekets novelltävling 2021 för unga utsetts. Hela 23 tävlingsbidrag inkom och det gav juryn ett styvt jobb med att utse de sex pristagarna i Upplands-Bro kommun. Vinnare blev en berättelse om psykisk ohälsa och en novell om uppbrott och att kunna förändra sitt eget och andras liv.

Pristagarna i bibliotekets novelltävling 2021

Pristagarna i bibliotekets novelltävling 2021, från vänster: Irma Lundgren, Mia Breimark Stallmann, Ingrid Lundberg Ederth, Tilde Ejlestam, Amalia Ojanne och Charlotte Owe.

Bibliotekets novelltävling är för alla unga mellan 9 och 19 år. De tävlar i två klasser 9 - 12 år och 13 - 19 år. Bland de 23 novellerna som lämnades in i år fanns en stor bredd i innehållet, allt från mobbing, psykisk ohälsa, science fiction till en berättelse ur en kanins perspektiv.
– Vi har den här tävlingen för att vi vill uppmuntra till skrivande. Språket är extremt viktigt, att unga lär sig att uttrycka sig har betydelse för samhällsutvecklingen och för demokratin. Jag hoppas att några av deltagarna är framtida författare, säger Elena Dvornikova, ungdomsbibliotekarie.


Här är de sex pristagarna:

1:a
Ingrid Lundberg Ederth med novellen Teddybjörnen.

Juryns motivering: ”En välskriven, känslomässigt laddad och hoppfull berättelse med välgjord struktur och ett jämnt och fint språk. Fint budskap att vi kan vara förändringen vi vill se i världen. Läsaren får även en inblick i huvudpersonens liv som vuxen vilket visar på en förmåga att utveckla dramaturgin. Skribenten lyckas med både karaktärsutveckling, dramaturgi och språk”

2:a
Mia Breimark Stallmann med novellen En riktig vän.

Juryns motivering: ”En spännande berättelse om betydelsen av att stötta andra och om vad som är viktigt i livet. Bra struktur och fint budskap att vänskapen och att se någon annan lyckas är viktigare än att slå sig själv för bröstet och höja sin status. Ett jämnt och fint berättande med ett fiffigt slut.”

3:a
Irma Lundgren med novellen Nu ska jag berätta om mitt liv.

Juryns motivering: ”En kreativ skildring av en kanins vardag. En speciell historia berättad från ett annorlunda perspektiv som fångar läsaren och ger en unik insikt i kaninens liv. Husdjursperspektivet ger en fin och specifik effekt och får oss att se världen och människorna i den med andra ögon.”

Klassen 13 - 19 år

1:a
Charlotte Owe och novellen Svart hål.

Juryns motivering: ”Mörk men viktig och gripande berättelse om psykisk ohälsa och en ambitiös ansträngning att skildra förlamande depression. Så detaljerat och starkt skildrat att läsaren inte kan lämnas oberörd. Ett bra språk och bra beskrivningar!”

2:a
Amalia Ojanne med novellen Senjas nya liv.

Juryns motivering: ”Gripande om en flicka och hennes pappa som kämpar med sorgen efter mammans bortgång. En viktig historia om kris och utveckling som delger känsla av hopp. Läsaren får både en inblick huvudkaraktärens känsloliv samtidigt som handlingen förs framåt. Fint, sorgligt, trovärdigt och hoppfullt. Bra!”

3:a
Tilde Ejlestam med novellen Ett ord, ett liv.

Juryns motivering: ”En rörande ansats att förmedla konsekvenserna av fördomar och förtryck. En gripande berättelse om vänskap, identitet och hbtq med en dramatisk och lite oväntad peripeti som ger berättelsen en knuff och gör att läsaren bibehåller sitt intresse. Språket är jämnt och vissa beskrivningar sätter en detaljerad prägel vilket bidrar till ökad känsla för det man läser.”

Förutom att vinnarna erhåller presentkort på Mall of Scandinavia blir deras noveller publicerade i en bok som kommer att gå att låna på biblioteket.
Under prisceremonin den 6 maj fick dessutom pristagarna lyssna på den specialinbjudna författaren Sofia Nordin, som bland annat är känd för sina dystopiska romaner.Är du nöjd med informationen på sidan?