Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Pionjärsatsning på AI har satt Upplands-Bro på rekryteringskartan

Upplands-Bro kommun testade som första arbetsgivare att rekrytera personal med hjälp av den sociala AI-roboten Tengai. En satsning inom arbetet med fördomsfri rekrytering som resulterat i viktiga erfarenheter och som gjort kommunen känd som en arbetsgivare i framkant.

Robothuvud vid sidan av levande kvinna

Havva Ilhan, biträdande personalchef i Upplands-Bro kommun, och roboten Tengai.

– Vi jobbar med fördomsfrihet på många olika sätt i vår rekryteringsprocess, Tengai var ytterligare ett verktyg som vi ville prova. Vi behöver nyttja teknik för att säkra strukturer i processen så att vi inte påverkas av invanda mönster och fördomar, säger Havva Ilhan, biträdande personalchef i Upplands-Bro kommun.

Hon driver arbetet med fördomsfri rekrytering och har ansvarat för kommunens samarbete med företaget TNG som utvecklat den sociala AI-roboten Tengai.

Resan började 2019. Då genomförde kommunen sin första rekrytering med hjälp av Tengai. Det följdes upp våren 2020, då 39 kandidater som sökt jobb inom kommunens verksamheter fick möta roboten. Tengai användes för att tillsätta flera olika slags tjänster; pedagoger, lönespecialister, vårdpersonal och en enhetschef.

Positiv upplevelse

En viktig fråga under arbetets gång har varit kandidaternas upplevelse av att bli intervjuade av en robot som ett steg i processen.

– Vi har faktiskt bara fått positiv feedback. Många tyckte att det var häftigt men det viktigaste för oss var att kandidaterna uppgav att de kände att vi i Upplands-Bro kommun satsar på att ha en fördomsfri process, säger Havva Ilhan.

Uppmärksammat arbete

Kommunens banbrytande arbete har fått en hel del uppmärksamhet. Havva Ilhan har fått berätta om arbetet på seminarier, föreläsningar och i intervjuer med både svensk och utländsk media. Det har väckt intresset för Upplands-Bro som arbetsgivare.

– Vi har fler sökanden per tjänst inom flera yrkeskategorier än vi hade för bara några år sedan. Nu har vi också flera studenter från personalvetarutbildningar som hör av sig med frågor om vårt arbete eller för att söka praktik hos oss. De har hört talas om våra metoder och tycker att det är spännande. Vårt arbete har studerats i avhandlingar vid universitet här i Sverige och även i Spanien och Texas, USA, säger hon.

Även internt har satsningen på fördomsfrihet och ny teknik gett positiva effekter.

– Jag upplever en större respekt för rekryteringsprocessen och ser en ökad medvetenhet i hela vår organisation, vilket gynnar våra verksamheter och därmed invånarna i kommunen, säger Havva Ilhan.

 

Är du nöjd med informationen på sidan?