30JUN2022

440 ungdomar har sommarjobb genom Upplands-Bro kommun

Nu är det sommarjobbtider i Upplands-Bro kommun. Under sammanlagt nio veckor sysselsätts 440 ungdomar från kommunen. Arbetsuppgifterna varierar och jobben är förlagda inom både kommunorganisationen och hos det lokala näringslivet.

Ung kvinna ler mot kameran

Ayelen Dojorti, projektledare för Ung Kraft.

– För många av ungdomarna är sommarjobbet den första kontakten med arbetslivet och en värdefull erfarenhet inför framtiden. Samtidigt får kommunen och lokala företag hjälp och stöd med olika typer av arbetsuppgifter. Alla vinner på att unga ges möjligheten till sommarjobb, säger Fredrik Kjos, Kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun.

Upplands-Bro kommun erbjuder feriejobb i större omfattning än flera jämförbara kommuner i Stockholmsregionen.

– Kommunen hade ett mål om att kunna erbjuda 404 sommarjobb 2022. Målet överträffades med råge och det blev 440 sommarjobb. Detta är resultatet av att vi som kommun har sommarjobbsplatser högt på prioritetsordningen, men också tack vare att del lokala näringslivet vill bidra till att ge unga arbetslivserfarenhet, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands->Bro kommun.

Flera av jobben har kommit till i nära samverkan med det lokala näringslivet. Många företag är med och tar ansvar för att hjälpa kommunens ungdomar i deras första kontakt med arbetslivet.

– Vi har ett engagerade företag som vill ge unga en chans att prova på ett yrke och få en inblick i arbetslivet. Att kommunen och näringslivet arbetar tillsammans är en nyckel för att skapa tillräckligt många arbetsplatser. Jämfört med våra grannkommuner har vi kommit långt i år, säger Pamela Strindstedt, feriesamordnare i Upplands-Bro kommun.

Sommarjobben finns inom flera olika arbetsområden, bland annat utomhusskötsel, barn- och fritidsverksamhet, kulturprojekt, områdesutveckling och kioskverksamhet.

Ung Kraft utvecklar Bro och Kungsängen

Tillsammans med Bro utveckling erbjuder kommunen sommarjobb med fokus på områdesutveckling i Bro. Konceptet utvecklades 2019 året och har nu skalats upp. Under parollen Ung Kraft Bro arbetar 70 av årets sommarjobbare med att rusta upp utemiljön i Bro. I Kungsängen testas en pilot med Ung Kraft Kungsängen med 30 sommarjobbare.

– Sommarjobben inom Ung Kraft skapar relationer, vi bygger både tillit och trygghet. Arbetsuppgifterna handlar om att bygga, skruva och måla men också att arrangera evenemang och jobba med lokala samhällsfrågor, säger Ayelen Dojorti, projektledare för Ung Kraft.

Relaterade nyheter

  • 8 AUG 2022
    I september är det premiär för Upplands-Bro swimrun. Nu bjuder en av loppets sponsorer, tillsammans kommunens fritidskonsulent, tillika OS-medaljör i simning, Lars Frölander, in till ett övningsevent inför loppet. Tips om utrustning...
  • 5 AUG 2022
    Torsdagen den 4 augusti ställdes ett tivoli upp vid Stjärnparken i Bro. Tivolit kom till Bro med anledning av en filminspelning. Allmänheten bjöds in för att njuta av tivolits attraktioner och samtidigt vara statister i den svenska...
  • 5 AUG 2022
    Torsdagen den 4 augusti invigdes de nya gungorna i Stjärnparken, i Bro. På plats var Brobor i alla åldrar samt kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Petersson Ersoy (C), som klippte bandet och bjöd in till att gunga.
Upp