14JUN2022

Trängsel på stranden? Kolla webben före ditt besök vid Lillsjön!

Vattentemperatur, trängsel, antal lediga P-platser och mer. Badplatsen vid Lillsjön är numera uppkopplad mot kommunens webb så att du i realtid kan se status på flera parametrar. Nu kan du planera ditt besök så att det blir som det passar dig bäst.

Strand och skog från ovan.

Kommer jag att hitta parkeringsplats? Finns det lediga kajaker i uthyrningen? Är det många på frisbeegolfbanan och hur ser det ut med folk i motionsspåret?

Nu behöver du aldrig chansa när du ska bege dig till Lillsjön för bad, paddling eller andra aktiviteter. Det är bara att gå in på kommunens webb så får du överblick.

Inom innovationsprojektet "Där teknik möter natur", använder kommunen ”Internet of things”, kallat IOT, för att mäta och tillgängliggöra uppgifter för allmänheten.

– Det här är ett bra exempel på hur man med hjälp av teknik kan ge ännu bättre service till invånarna i Upplands-Bro. Det är mycket positivt och det är därför som digitalisering spelar en viktig roll i utvecklingen av kommunens arbete, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Trender över tid

Varje sak som mäts på platsen, som till exempel vatten- och lufttemperatur, visas i realtid på kommunens webb. När det är många lediga p-platser och ingen trängsel, är den punkten på webbsidan grön, blir det fler bilar och människor, skiftar färgen till gult och vid hög belastning lyser det rött.

Man kan även klicka sig in på statistik som byggs upp över tid, och få en uppfattning om vilka dagar och tider som det brukar vara mest folk, och minst folk, som rör sig i området.

Även livbojen är uppkopplad, försvinner den från sin plats så får kommunen en signal om det.

– Innovationsprojet som detta gör att vi utvecklar vårt arbete och servicen till invånarna. Vi hoppas att den här datan på webben ska underlätta och glädja folk i sommar, säger Johan Hedberg, digitaliserings- och IT-chef.

Relaterade nyheter

  • 8 AUG 2022
    I september är det premiär för Upplands-Bro swimrun. Nu bjuder en av loppets sponsorer, tillsammans kommunens fritidskonsulent, tillika OS-medaljör i simning, Lars Frölander, in till ett övningsevent inför loppet. Tips om utrustning...
  • 2 AUG 2022
    Nu kan du gunga stående, snurrande, sittande och surfande i Stjärnparken i Bro. Torsdag 4 augusti klockan 14 är det dags för invigning av en ny gungpark i Stjärnparken. Inviger gör kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson...
  • 1 AUG 2022
    Flera personer har hört av sig till kommunen om att det ofta är skräpigt vid Lillsjön när många har besökt badplatsen. Ett problem är att det kan vara svårt att se sopkärlen på grund av avspärrningarna för bygget av den nya friluftsgården....
Upp