29APR2022

Informationsinsats för miljövänligare hästhållning och bättre hästhälsa

Den 18 maj bjuds stall in till en föreläsningskväll på Örnäs gård om miljövänlig hästhållning och bättre hästhälsa. Det är en riktad informationsinsats där det långsiktiga målet är att minska utsläppen av näringsämnen som påverkar sjöar och vattendrag negativt.

Hästnäringen i Sverige omsätter många miljarder varje år och skapar tiotusentals arbetstillfällen, men det innebär också en miljöpåverkan.
– När sjöar och vattendrag belastas med näringämnen försämras vattenkvaliteten och livsmiljöerna för vattenlevande djur och växter. Vi arbetar för att minska utsläpp av kväve och fosfor från kända källor genom nära dialog och rådgivning med markägare och verksamheter. Och nu vänder vi oss till alla häststall, säger Zanna Zielfeldt Nikas, åtgärdssamordnare för vatten och knuten till LOVA, Lokala Vattenvårdsprojekt.

Kan söka pengar från EU och LOVA

Huvudföreläsare den 18 maj är Line Strand, senior konsult vid Hushållningssällskapet, som har en bred erfarenhet från olika hästverksamheter. Hon är har tagit fram gårdsvisa vattenplanerna tillsammans med stallen, där olika åtgärder leder till en förbättrad vattenmiljö och hästhälsa. Det kan handla om allt från mer systematisk mockning till att få en bra dränering.
– Vi informerar också om möjligheten att söka pengar både från EU och LOVA så att stallen kan få hjälp med sitt miljöarbete, berättar Line.

Vattenplaner ger bättre hästhälsa

I Upplands-Bro kommun har två stall, Örnäs gård och Husby gård, fått sina vattenplaner. Deltagarna på föreläsningskvällen kommer att få ta del av resultat och föreslagna åtgärder.
– En viktig del av miljövänlig hästhållning är att det också leder till en bättre hästhälsa vilket är ett starkt incitament för alla stall, säger Maria Elfström, kommunekolog på Upplands-Bro kommun.

Så bokar du plats

Föranmälan krävs då antalet platser till föreläsningskvällen den 18 maj på Örnäs gård är begränsade.

Plats bokas via den här e-tjänsten.

Arrangörer är Upplands-Bro kommun och Örnäs gård.

Relaterade nyheter

  • 18 AUG 2022
    I slutet av augusti och början av september arrangerar kommunen festligheter för stora och små på torgen i Bro och Kungsängen. Deltar gör föreningar, lokala företag, politiker och kommunens verksamheter. Välkommen till två dagars trevliga...
  • 17 AUG 2022
    Robert Wennberg från Bro flyttade till Japan efter studenten för att leva sin barndomsdröm men vägen dit har varit allt annat än lätt. I Bättre Tillsammans Sommarpodd berättar Robert Wennberg för samtalsledare Sharmarke Elmi om hur...
  • 17 AUG 2022
    Följande tider gäller för skolstarten: Måndag 22/8 Åk 1 Samling i Ekhammarskolans aula kl 09.00 IMS Språkintroduktion: Upprop kl 9.00 Samlingssalen UBG IMY Yrkesintroduktion: Upprop kl 9.00 i sal 318 IMA Individuellt...
Upp